Waarop letten bij het aanschaffen van een kat

Wie een kat wil kopen mag niet over één nacht ijs gaan! Er zijn verschillende zaken waar rekening mee moet gehouden worden als men een kat wil aanschaffen.

Eerst moet de toekomstige katteneigenaar zich de volgende vragen stellen:

kat kopen

Kan ik voor een huisdier zorgen?

Alvorens men een kat - of eender welk ander huisdier - aanschaft moet men zich de vraag stellen of men voldoende tijd, ruimte en geld heeft om aan de behoeftes van het dier te voldoen.

Iemand die op een appartement woont, full-time werkt en daarnaast nog een bloeiend sociaal leven onderhoud en 4 maal per jaar op vakantie gaat, moet zich de vraag stellen of het te verantwoorden is om een kat in huis te halen.

Voldoende Tijd

Katten vergen niet de hoeveelheid aandacht die bijvoorbeeld een hond nodig heeft. Toch is het erg belangrijk om na te denken over de hoeveelheid tijd die men aan het dier kan en wil besteden alvorens hals over kop een poes aan te schaffen.

Hou rekening met de volgende criteria:

  • Hoeveel tijd per dag besteed je thuis
  • Hoe vaak ben je meer dan een dag weg?
  • Kan iemand de kat opvangen of ervoor zorgen als je langere tijd weg bent?
  • Kan de kat naar buiten?

Een kat die constant buiten is heeft uiteraard minder aandacht nodig dan een poes die altijd binnen moet zitten.

Hoe vreemd het ook kan lijken: soms is het beter om 2 poezen te nemen dan één als men weinig tijd heeft voor de dieren. De katten hebben dan veel aan elkaar en dus minder aandacht nodig van het baasje.

Voldoende Ruimte

Katten zijn gewoonte dieren: sommige poezen hebben niet veel plaats en beweging nodig, andere zijn niet tevreden met een territorium van minder dan een vierkante kilometer.

Een kat leert al van jongs af aan hoeveel ruimte er is en past zich hieraan aan. Het is niet mogelijk om van een buitenkat een binnenkat te maken of andersom.

Toch spelen ook erfelijke factoren mee: sommige rassen hebben meer nood aan beweging dan andere. Kijk dus ook naar de behoeftes van de ouders om goed te kunnen inschatten hoeveel ruimte een kitten nodig heeft.

Voldoende Geld

Katten zijn niet goedkoop! De belangrijkste kosten zijn:

  • Voeding: een kat moet elke dag eten. Het beste zijn de commercieel beschikbare kattenvoeders die al snel enkele tientallen euros per zak kosten.
  • Dierenarts: vaccinaties zijn jaarlijks terugkerende kosten. Hoewel het heel sterke dieren zijn, kunnen katten ook ziek worden. Dierenartskosten kunnen dan snel oplopen. Een castratie of sterilisatie kost ook geld.
  • Benodigdheden: een kat heeft een kattenbak nodig en speeltjes om zich mee bezig te houden. Voor buitenkatten kan dit soms wegvallen.
  • Verzorging: nagels moeten geknipt worden, de vacht moet gekamd worden. Indien men dit zelf doet kan men hiervoor materiaal aanschaffen. Indien men het laat doen kost dit uiteraard ook geld.
  • Verzekering: dat is uiteraard niet verplicht, maar het afsluiten van een kattenverzekering kan uitkomst bieden bij hoge, onverwachte dierenartskosten. Hier vind je een overzicht van kattenverzekeringen.

Kitten of volwassen kat?

Iedereen raakt snel vertederd door een kitten, maar soms is het beter om voor een volwassen kat te kiezen: volwassen katten zijn over het algemeen rustiger dan kittens, maar hebben soms meer moeilijkheden om zich aan de nieuwe omgeving aan te passen.

Kittens hebben meer aandacht nodig.

Een kater of een poes?


Indien men niet zal kweken met de kat en het dier op vroege leeftijd wil laten castreren of steriliseren maakt het niet veel uit welk geslacht men in huis haalt.

Katers hebben neiging meer te vechten, maar dit valt weg indien men ze laat castreren als ze nog niet geslachtsrijp zijn (meestal castreert men daarom op 6 maanden).

Welk ras?

Een raskat kost geld. Er zitten massa's huis-, tuin- en keukenkatten in de asielen en iedereen kent wel iemand die af en toe een nestje kittens heeft die met moeite wegraken. Overweeg dus zeker een rasloze kat! Deze zijn even lief en mooi als raskatten, maar het is moeilijker te voorspellen hoe hun karakter en uiterlijk zal worden.

Raskatten zijn vaak beter in te schatten, maar jammer genoeg zijn er sommige medische problemen die vaker voorkomen bij sommige rassen. Dit komt door inteelt.

Elk ras heeft zijn eigen specificiteiten. Onze kattenrassenkiezer helpt je in je keuze voor het ras dat het bese bij jou past.

Waar kat kopen?

Eens men de beslissing heeft genomen om een kat aan te schaffen wil men uiteraard een gezond diertje. Maar waar kan men dit best aanschaffen?

De beste mogelijkheden zijn:

  • Asiel: straatkatten die een fijne thuis zoeken, in de meeste asiels worden de dieren met veel liefde opgevangen en worden ze gechipt, gecastreerd/gesteriliseerd en onderzocht door een dierenarts. De medewerkers kunnen vaak inzicht verschaffen over het karakter van de dieren.
  • Particulier: een particulier met een (ongewild) nestje kan een goede optie zijn mits de kittens goed zijn verzorgd,gewoon gemaakt werden aan mensen (en kinderen!) en gevaccineerd en ontwormd werden.
  • Professionele kweker: ideaal voor de aanschaf van een raskat. De meeste kwekers beperken zich tot één of enkele rassen. Ga best niet naar een kweker die zo'n beetje vanalles kweekt. Beter één ras goed kweken, dan veel rassen slecht!

Waar nooit een kat kopen:

  • Dierenhandel: dierenhandels zijn berucht omdat er veel zeer kittens van verschillende plaatsen samenkomen, vaak worden ook dieren geïmporteerd uit het buitenland. Omdat er zoveel dieren van zoveel verschillende plaatsen samenkomen circuleren er veel ziektes in zulke zaken. Tevens moeten de dieren voor alles geld opbrengen, er wordt dan al eens bespaard op essentiële zaken, zoals dierenartskosten.

Hoeveel katten?

Eens de beslissing tot het kopen van een kat gevallen is, moet men zich de vraag stellen of men er slechts 1 wil of meer.

Er zijn goede redenen om meer dan 1 kat te nemen. Dit hangt af van hoeveel tijd men aan de katten kan besteden, de beschikbare plaats en hoeveel geld men aan de dieren wil besteden. Indien men weinig tijd heeft neemt men best geen kat. Indien men toch katten wil neemt men er best 2 in plaats van 1 want dan hebben de dieren gezelschap aan elkaar.

Meer katten zijn enkel aan te raden indien er voldoende plaats in huis is.

Waarop letten bij het kopen van een kat?

De kat moet uiteraard goed met mensen kunnen opschieten. Indien er kinderen of honden in huis zijn kan het nuttig zijn deze mee te nemen als men naar een kitten gaat kijken om de reactie van het diertje - maar ook van hond/kinderen! - te zien.

Let op volgende zaken:

  • oren: zwarte "koffiedras" kan wijzen op oormijt.
  • ogen: mogen niet tranerig zijn en er mag geen traanstreep onder de oog te zien zijn: kan wijzen op niesziekte
  • achterwerk: kijk of het proper is. Bij diarree zal het diertje een vieze poep hebben.
  • vacht: moet er gezond uitzien, geen schilfers,glanzende kleur en uiteraard geen parasieten! Vlooien laten kleine, zwartje korreltjes na in de vacht.
  • soepele buik die niet dik gespannen staat, anders heeft de kitten mogelijks wormen

Let er ook op dat het diertje voldoende oud is als het mee naar huis gaat: 7 weken is het absolute minimum, maar meestal wordt minstens 8 weken oud aangeraden. Sommigen zeggen zelfs dat kittens best naar hun nieuwe thuis gaan als ze al 12 weken oud zijn.

Wat heb ik allemaal nodig?

Katten zijn erg zelfberedzaam, maar uiteraard zijn er enkele basisbenodigdheden waar ze niet zonder kunnen. Katten die in huis komen hebben minstens de volgende zaken nodig:

  • Eén of meer kattenbakken
  • Voldoende kattenbakvulling
  • Aangepast voedsel
  • Eet- en drinkbakje
  • Rustige slaapplaats
  • Krabpaal of iets waaraan het dier mag klauwen
  • Speelgoed

Tandverzorging bij je kat

Na de aanschaf moet de kat uiteraard ook goed verzorgd worden. Tandverzorging is heel belangerijk.

De tanden van je kat zijn net als je tanden gevoelig voor gaatjes en tandplak. De tanden van je kat moeten goed verzorgd zijn, anders onstaat het gevaar voor infectie van het tandvlees of de tandwortel.Dat kan bij je kat ongemak en zelfs pijn veroorzaken. Tand- en tandvleesproblemen resulteren in tandpijn. Onverzorgde tanden kunnen heel erg ruiken en zijn bovendien een broeihaard voor bacteriën en infecties die kunnen leiden tot een verhoogd risico op hartziekten en zefs aantasting van het immuunsysteem.

Hoe verzorg je de tanden van je kat?

Voeding

Geef je kat de geschikte voeding. Om tandproblemen te vermijden wordt best geen blikvoer, maar droogvoer gegeven.

Poetsen

Het poetsen van de tanden van je kat is niet vanzelfsprekend, maar met een beetje geduld kan je het gebit van je salontijger wel gezond houden. Poets je kat’s tanden minstens enkele keren per week.

Maandelijkse Inspectie

Kijk maandelijks in de mond van je kat. Zoek naar abcessen, uitslag of roodheid. Als je kat laat merken dat hij pijn heeft als je de mond opent, dan kan je best een dierenarts raadplegen.

Tandsteen

Het is belangrijk om de tanden regelmatig te laten controleren op overmatig tandsteen, bijvoorbeeld bij de jaarlijkse vaccinatie. Indien nodig kan de dierenarts dit verwijderen. De kat moet hiervoor onder narcose. Om tandproblemen te vermijden wordt best geen blikvoer, maar droogvoer gegeven.

litterkwitter
"Er werd mij verteld dat de trainingsprocedure met katten moeilijk was. Dat is het niet: de mijne had mij getraind in 2 dagen" - Bill Dana