Abessijn

Herkomst

AbessijnDe eerste Abbessijn zou in de tweede helft van de 19e eeuw uit Ethiopië naar Groot-Brittannië meegenomen zijn. In 1868 zou Mevrouw Barret-Lennard, de echtgenote van Veldmaarschalk Sir Robert Napier, op haar reis van Abessinië (Ethiopië) naar Engeland een wilde kat hebben meegenomen, Zula genaamd.  Zula vertoonde de typische ‘ticking’ in haar vacht, maar verder leek de kat  helemaal niet op de huidige Abessijn.

Uiterlijk 

De Abessijn heeft een gespierd, stevig en lenig lichaam.  De poten zijn slank. De botstructuur is fijn.  De voeten zijn klein en ovaal.  De staart is tamelijk lang, breed aan de basis en toelopend naar een punt. De wigvormige kop met tabby-tekening en de wijdgeplaatste grote ogen geven de Abessijn haar bekende expressieve uitkijk.

Karakter

Vrolijke, zeer intelligente, nieuwsgierige en aanhankelijke speelse kat. Een kat die geregeld op je schoot kruipt, heerlijk kan spinnen en echt houdt van knuffelen.

Kleuren

haren worden gekenmerkt door een dubbele, soms driedubbele, bandenmarkering. Dit wordt 'ticking' of 'agouti' genoemd. Voor een wildkleur betekent dit een zwarte haarpunt, dan een rossige kleur, gevolgd door een zwarte band en een warm abrikooskleur. 

abessijn
©Martin Bahmann
De oogkleur van de Abessijn kan groen, amber of lichtbruin worden.

De Abesijn is tegenwoordig in verschillende kleuren te bewonderen: de wildkleur heeft zwarte ticking op een warme donker abrikooskleurige ondervacht. Sorrel is de oudste van de wildkleur afgeleidde kleur. Het heeft een vrij donkere kaneelkleurige ticking op een warm abrikooskleurige ondervacht. De tweede afgeleidde kleur blauw heef een staalblauwe ticking op een ondervacht die als warm havermout (warm creme/geel) wordt beschreven. De fawn Abessijnen liggen qua kleur tussen sorrel en blauw. De ticking is zandkleurig en de ondervacht licht beige.

De kleur 'chocolate' lijkt sterk op de wildkleur, echter is de 'ticking' donkerbruin/chocolade op dezelfde ondervacht als de wildkleur. 'Lilac' Abessijnen hebben een zand/goudkleurige ticking met een licht-beige ondervacht. Bij alle beschreven kleuren kan het 'silver' nog meespelen. Dit houdt in dat de ondervacht praktisch kleurloos, zilverwit is waarop de behouden kleur van de ticking contrasteert. Tot slot zijn er ook nog 'genetisch rode' en 'creme' Abessijnen en de daarvan afgeleide 'torties'.

Geschikt voor appartement

neen 

Geschikt om lange tijd alleen te zijn ?

Neen ze hebben veel aandacht nodig en zullen wegkwijnen als ze alleen achtergelaten worden.  Ze kunnen vrij goed met andere katten omgaan, en kunnen ook vriendschap sluiten met honden. 

Verzorging

De vacht van de Abessijnen is makkelijk mooi te houden.  In de ruiperiode kan je met een rubberen massage handschoen de doden en losse haren uit de vacht verwijderen.  Mits niet in de rui, volstaat een kambeurt een keer in de een tot twee weken.   De glans behoud je door met een licht vochtig zeemvel over de vacht te gaan.  Knip regelmatig de nagels (installeer ook een krabpaal), controleer de oren regelmatig en verwijder het vuil uit de oren.

Meer info: www.somaby.com

© foto: Martin Bahmann
litterkwitter
"Als er een universeel geluid moest zijn dat de vrede moest uitbeelden, zou ik stemmen voor kattengespin." - Barbara L. Diamond