Acinonychinae - Jachtluipaarden

De cheetah of jachtluipaard is wellicht de meest verre verwant van de huiskat (felis domesticus). Hij deelt zijn jachtterrein met leeuwen en tijgers (naargelang zijn woonplaats) en is het snelste landdier ter wereld. Hij kan snelheden bereiken van 110 tot 120 km per uur. Om wille van zijn snelle acceleratie kan de jachtluipaard, in tegenstelling tot andere katachtigen, zijn nagels niet intrekken. Het woord cheetah komt van het Hindoestaanse woord chita wat "de gevlekte" betekent. De hele vacht is bij de cheetah overdekt met vlekken, deze ontbreken alleen op de buik.

De snelheid van de cheetah heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Zo bestaan er vele fabels die proberen te verklaren waarom de cheetah zo snel is. De jachtluipaard komt voor in Afrika en Iran.

Er is enige discussie over de classificatie van de cheetah. Men denkt er nu over om cheetahs in te delen in dezelfde subfamilie als de huiskat (Felinae).

cheetah
litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill