Amerikaanse Curl

Herkomst

americancurl
© Cljk
In juni 1981 werd in Lakewood, Californie, een uitgehongerd zwart poesje gevonden door de familie Ruga. Dit poesje dat Shulamith werd gedoopt, is de stammoeder van de American Curl.

Shulamit kreeg een nest van vier waarvan twee kittens ook naar achteren gekrulde oren bezaten. Nieuwsgierig geworden naar de genetische achtergrond van dit fenomeen, nam de familie contact op met de geneticus, Roy Robinson, in Londen die tot de conclusie kwam dat het hier ging om een spontane mutatie en dat het gen dat resulteerde in de achterwaarts gekrulde oren een enkelvoudig dominant gen was. Liefhebbers vonden deze oren zo aantrekkelijk en grappig, dat ze besloten een fokprogramma op te stellen met als doel deze mutatie vast te leggen. In het begin van de jaren 90 werd het ras in de Verenigde Staten officieel erkend.

Uiterlijk

De American curl wordt geboren met rechte oren. Na 3 tot 5 dagen beginnen de oren lichtjes naar achteren te krullen, de krulling is voltooid na ongeveer 16 weken.

De American Curl wordt ingedeeld in 4 categoriën : 1e graads, 2e graads, 3e graads en straight ears (rechte oren). Bij de eerste graads, zijn de oren het minst gebogen, bij de derde graads het meest gebogen. De straight ears hebben rechte oren maar hebben verder wel dezelfde raskenmerken.

Er bestaan zowel kortharige als halflangharige American Curls, de ondervacht is vrijwel afwezig. De vacht is zacht en zijdeachtig. Oorpluimpjes behoren aanwezig te zijn en naargelang stijging in graad de aanwezigheid van kleine Lynxpluimpjes.

Karakter

De American Curl is een nieuwsgierige, intelligente kat die graag deel uit maakt van het gezin. Ze houden van knuffelen en staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Ze zijn zeer goede speelkameraadjes voor kinderen en kunnen goed om met andere katten en honden.

Kleuren

De American Curl wordt in alle mogelijke kleuren gefokt. Alle vachtkleuren, patronen, aftekeningen en kleurcombinaties, inclusief colourpoint en colourpoint met wit zijn mogelijk.

De oogkleur is geel, groen of blauw. (Colourpoints moeten altijd blauwe ogen hebben).

Geschikt voor appertement?

Neen.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Neen, ideale kat met andere katten of honden. Is niet graag lange tijd alleen.

Verzorging

De vacht van de American Curl is fijn en zijdeachtig. De ondervacht ontbreekt vrijwel zodat (met uitzondering van de rui periode) één keer borstelen om de tien dagen volstaat.

De nagels moeten zoals bij iedere kat regelmatig worden bijgeknipt. De oren mag u (voorzichtig) reinigen met een oorcleaner.

foto © Cljk
litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill