Amerikaanse Korthaar (American Shorthair)

Herkomst

Wetenschappers menen dat de eerste kortharige, min of meer gedomesticeerde katten met ontdekkingsreizigers en kolonisten vanuit Europa in de Verenigde Staten terecht zijn gekomen.

americanshorthair
foto: wikpedia gebruiker odin_aka_zero-one

De katten werden door de kolonisten meegenomen naar hun boerderijen om het ongedierte te verschalken. Uit deze kolonistenkat is de American Shorthair ontstaan, een raskat die gefokt en geselecteerd is met het oog op de natuurlijke schoonheid van een boerderijkat.

Uiterlijk

De American Shorthair heeft een middelgroot tot groot, stevig gebouwd lichaam dat langer dan hoog is. Hij heeft een brede borst met brede schouders. De gespierde poten zijn gemiddeld van lengte en hebben een zware beenderstructuur met krachtige, grote en ronde voeten.

De vacht is glanzend, kort en dik. In de winter is de vacht dikker en zwaarder dan in de zomer.

Karakter

De American Shorthair is een normale, ongecompliceerde en speelse kat die veel ruimte nodig heeft. Het zijn gezonde, verstandige dieren die goed met andere soortgenoten en zelfs honden kunnen omgaan.

Kleuren

Het ras wordt alleen in de zogenaamde natuurlijke kleuren gefokt, zwart, rood, blauw en crème, al dan niet met witte aftekeningen en/of tabbytekeningen en een zilveren ondervacht. Ook effen witte katten komen voor. Kleuren als chocolate, Burmese aftekening en points zijn niet toegestaan.

Geschikt voor appartement

Neen, heeft veel ruimte nodig. Is een echte buiten kat.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn ?

Neen.

Verzorging

Een wekelijkste borstelbeurt volstaat. Tijdens de rui voorzichtig borstelen met een massagehandschoen of een rubberen borstel.

foto © odin_aka_zero-one
litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill