Katten weren

Uiteraard zijn wij fervente kattenvrienden! We zijn ons er echter van bewust dat niet iedereen onze instelling ten aanzien van deze viervoeters deelt. Katten kunnen namelijk soms voor overlast zorgen door een moestuin als kattenbak te gebruiken. We vinden het daarom aangewezen om enkele diervriendelijke anti-katten middeltjes op te sommen.

Diervriendelijke anti-katten middeltjes

Indien katten hun gevoeg in je tuin doen kan het volgende ze op andere gedachten brengen:

  • Natspuiten is zeer effectief, maar dan moet je ze op heterdaad kunnen betrappen
  • verse koffieprut, koffiedrats of koffiedik op de plaatsen waar het gebeurd
  • motteballen zouden ook helpen maar hebben niet bepaald een aangename geur
  • peper
  • een ondersteboven (!!!) geplaatste muizenval op de plaats waar de katten het doen zou effectief zijn, omdat de katten ervan schrikken als de val afgaat (de val zal als de kat eraan komt toeklappen en omhoog springen). Leg de muizenval NOOIT met de klapkant naar boven!! Dit kan ernstige schade toebrengen aan de poes of andere dieren.
  • Een koord die zigzag gespannen wordt over de plaatsen waar ze het doen ontmoedigt katten ook.
  • zorg er alleszins voor dat de katten het niet makkelijk hebben om de open grond te vinden in de tuin. Beleg de aarde van hun "toilet" met houten planken, bloempotten, cacaodopjes... alles wat hun "gemak" verstoord: katten willen kunnen graven na hun gevoeg.

Bepaalde planten kunnen katten ook ervan weerhouden hun gevoeg te doen op deze plaats.

Indien het bovenstaande niet helpt, kan je ook proberen ze te motiveren om hun gevoeg te doen op één bepaalde plaats waar het voor jou minder erg is. Dan heb je er nog wel last van, maar blijft het tenminste controleerbaar.

Katten graven hun uitwerpselen in: zorg dus dat er op de "gewenste" plaats aarde is of - nog beter - iets met een korrelige structuur (vergelijk met kattenbakvulling, maar dit is uiteraard niet makkelijk in een tuin). Kattengras of "catnip" trekt katten aan.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill