Artrose

Artrose betekent slijtage en veranderingen van een gewricht. Onafhankelijk van de oorzaak zal de ontwikkeling van artrose volgens een bepaald proces verlopen.

De oorzaak kan mechanisch zijn, b.v. door een gescheurde band of een botbreuk die doorloopt tot in het gewricht, of door losse stukjes kraakbeen in het gewricht.

Na een bloeding in een gewricht kan artrose ontstaan. Een infectie met bacteriën geeft artrose, maar ook een ontsteking zoals rheuma geeft artrose.

Het proces begint met overmatige productie van gewrichtsvocht door het gewrichtskapsel. Dit gewrichtsvocht wordt ook dunner en smeert het gewricht minder goed. Het kapsel wordt sterker doorbloed en dikker door de ontstekingsreactie. Het kraakbeen wordt slechter van kwaliteit door de veranderingen in het gewrichtsvocht. Daar waar het kapsel aan de omliggende botten vast zit zal een randje nieuwgevormd botweefsel ontstaan. Het gewricht voelt van buiten af dikker en warmer aan en bij bewegen kun je een knarsend gevoel waarnemen.

Op een röntgenfoto zul je de grotere hoeveelheid gewrichtsvocht kunnen zien, duidelijker nog gaat het nieuwgevormde bot zichtbaar worden.

Katten hebben een groot vermogen om te verbergen dat er sprake is van artrose van een of meerdere gewrichten. Het komt regelmatig voor dat bij een routine controle ontdekt wordt dat zowel aan voor- als achterpoten verdikte gewrichten aanwezig zijn. Katten lopen niet snel kreupel, maar zullen eerder heel geleidelijk wat trager worden, wat meestal aan de leeftijd wordt geweten.

De behandeling moet zich richten op de oorzaak van de artrose als die gevonden wordt. Als het niet duidelijk is waardoor de artrose is ontstaan, of als er geen verdere specifieke behandeling van de oorzaak mogelijk is moet het leven van de kat zo aangenaam mogelijk gemaakt worden met medicijnen.

Gelukkig is er tegenwoordig een veilige pijnstiller voor katten, die langdurig gegeven kan worden. Naast pijnstilling kan het waardevol zijn om een voedingssupplement te geven met o.a. chondroïtine en glucosamine. De werkzaamheid van dit soort supplementen is niet helemaal zeker, maar ook bij de mens wordt er veel gebruik van gemaakt. De wetenschappelijke onderbouwing van het gebruik is nog niet erg duielijk.

Naast de behandeling met medicijnen is het belangrijk om te zorgen dat de kat niet te zwaar is. Er zijn diëten verkrijgbaar om de kat af te laten vallen, maar dat valt bij katten zeker niet mee! Beter is het om te voorkomen dat het dier te zwaar wordt!

Artikel overgenomen met toestemming van Dierenkliniek Emmeloord

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill