Balinees

Herkomst

balinees
foto: Angelica Andersson
Rond 1950 werden er in de Verenigde Staten in een nestje Siamezen kittens met langer haar geboren, die aanvankelijk langharige Siamees genoemd werden. Liefhebbers van de Siamees hadden echter bezwaar tegen het gebruik van 'Siamees' en liefhebbers van de langhaar bedachten de naam 'Balinees', al was het alleen al om de klank.

Anderen zijn van mening dat de lenige en balletachtige bewegingen van de nieuwe soort lijkt op die van de danseressen van Bali

Uiterlijk

De Balinees heeft dezelfde lichaamsbouw als de Siamees: Gespierd, lang, slank. de achterpoten staan hoger dan de voorpoten. De poten zijn lang en smal en de voeten ovaalvormig. De staart is lang en dun.

De wigvormige kop vormt samen met de grote schuinsgeplaatste oren een perfecte driehoek. De kin is stevig en de neusrug kent geen stop. De ogen zijn amandelvormig, schuin in de kop geplaatst en diepblauw van kleur.

Karakter

Het karakter van de Balinees is te vergelijken met dat van de Siamees. Ze zijn intelligent, levendig en hebben een sterk eigen karakter. Ze zijn speels en kunnen zich dagenlang bezig houden met allerlei speeltjes. Ze zijn erg gesteld op gezelschap en erg aanhankelijk.

Kleuren

De meest voorkomende kleuren zijn: seal point, blue point, chocolate point, lilac point, red point, cream point. Deze kleuren zijn er ook in tabby (gestreept) en tortie (rood/creme vlekjes). De wat recentere kleuren zijn cinnamon point en fawn point. De meest populaire is de ‘Foreign White’ Balinees. Dit is een geheel witte kat met de bij de Balinees horende blauwe ogen.

Geschikt voor appartement

Ja.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn ?

De Balinees is erg gesteld op gezelschap en kan daardoor moeilijk alleen blijven. Een speelkameraadje is daarom een goed idee, als U veel van huis weg bent

Verzorging

De vacht is relatief eenvoudig in goede conditie te houden door eenmaal per week te borstelen met een borstel en nadien met een grove kam nakammen. Tijdens de rui voorzichtig de losse haren verwijderen met een rubberen borsteltje.

foto © Angelica Andersson
litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill