Bastet

bastetBastet was de vruchtbaarheidsgodin in het oude Egypte, die steeds werd voorgesteld in de gedaante van een kat. Het was de godin van o.m. de vreugde, dans en muziek.

Zij was de dochter van Isis en Osiris. Bastet werd ook gezien als beschermster van de farao en werd dan afgebeeld als een vrouw met een kattenhoofd. Zij wordt dan dikwijls afgebeeld met een sistrum. Een sistrum is een muziekinstrument in de vorm van een U, waartussen enkele draden zijn gespannen. Om deze draden zitten ringetjes, die geluid maken als men ermee schudt.

Bastet is tevens de beschermster van katten en van mensen die van katten houden. De Egyptenaren hadden een grote eerbied voor katten, want zij beschermden het graan tegen muizen en ander ongedierte. Een kat doden werd bestraft met de dood. Als een kat stierf rouwde de familie en zij scheerden hun wenkbrauwen af, als teken van hun droefheid. Katten werden net zoals mensen gemummificieerd.

Zie ook Bastet in de mythologie.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill