Beroemde Kattenvrienden

Petrarca

Petrarca's kat

Francesco Petrarca (ook Francesco Petracco) (Arezzo, 20 juli 1304 – Arquà Petrarca, 19 juli 1374) was een Italiaans dichter en prozaschrijver, en tevens de grondlegger van het humanisme.

Petrarca hield zoveel van zijn kat dat deze na zijn dood werd gemummificeerd. De graftombe van deze kat kun je nog steeds bezichtigen in zijn huis in het Italiaanse Padua.

Mark Twain

Samuel Langhorne Clemens ( 30 november 1835 – 21 april 1910), beter bekend onder zijn schrijversnaam Mark Twain, was een Amerikaanse schrijver en humorist. Twain werd vooral bekend door zijn romans De Lotgevallen van Tom Sawyer en De Lotgevallen van Huckleberry Finn.

Twain was een notoir kattenliefhebber en heeft ook een aantal bekende uitspraken gedaan over katten:

Mark Twain en kat

I simply can’t resist a cat, particularly a purring one. They are the cleanest, cunningest, and most intelligent things I know, outside of the girl you love, of course.

"Ik kan gewoonweg niet weerstaan aan een kat, vooral een spinnende kat. Het zijn de meest hygienische, liefste en intelligente wezens die ik ken, met uitzondering van het meisje waar je van houdt, natuurlijk."

If man could be crossed with the cat it would improve man, but it would deteriorate the cat.

"Als de mens kon worden gekruist met een kat dan zou dit de mens verbeteren, maar de kat verslechteren

When a man loves cats, I am his friend and comrade, without further introduction.

Als een man van katten houdt, dan ik zijn vriend en kameraad, zonder verdere plichtplegingen.

Renoir

Pierre-Auguste Renoir (Limoges, 25 februari 1841 - Cagnes-sur-Mer, 3 december 1919) was een Frans impressionistisch kunstschilder. Hij was een zeer groot kattenliefhebber vandaar ook dat je katten meermaals ziet terugkomen in zijn werk.

Charles Dickens (1812-1870)

De beroemde schrijver, Charles Dickens, beroemd van o.m. Oliver Twist en David Copperfield was een echte kattenliefhebber en had zelf drie katten in huis: Master's Cat (dit was een doof katje waar hij zich over ontfermde en eigenlijk was dit zijn lieveling), William & Williamina.

churchillWinston Churchill (1874-1965)

Churchill was een van de belangrijkste staatslieden van de 20e eeuw, vooral door zijn betrokkenheid bij de Eerste Wereldoorlog en zijn optreden als minister van Marine en premier van het Verenigd Koninkrijk gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Hij had niet minder dan 7 katten. Blackie, Bob, Jock, Margate, Mr. Cat, Nelson & Tango. Jock was zijn favoriet en zou volgens de legende op zijn sterfbed hebben gezeten.

Ernest Hemingway (1899-1961).

Ernest Hemingway, bekend van o.m. het beroemde boek, The Old Man & the Sea had gedurende zijn leven meer dan 30 katten. De meest bekende zijn: Alley Cat, Crazy Christian, Ecstasy, F. Puss, Fats, Friendless Brother, Dillinger & Pilar

Anyway I want a cat.
I want a cat.
I want a cat now.
If I can't have long hair or any fun, I can have a cat!' *

Bloemlezing uit "Cat in the Rain"

hemingway's cats

Wil je meer weten over Hemingway en zijn katten dan raden we je het boek Hemingway's cats. An illustrated biography door Carlene Fredericka Brennen aan.

Of surf naar hier!

Gerard Reve (1923-2006)

Bekend van o.m. De Avonden en Moeder en zoon. Gedurende zijn hele leven heeft Gerard Reve katten gehad, met enige regelmaat heeft hij op foto's katten op schoot of in zijn armen.

reeve

Als Justine echter in al haar schoonheid van acht maanden oud, driekwart Siamees huisdier, luid roepend, op mijn knie is komen zitten, geloof ik weer gedeeltelijk in het leven, in ieder geval in God, want dit voortreffelijk dier moet door een Oneindige Geest ontworpen zijn.*

Bloemlezing uit 'Op weg naar het einde' p. 68.

Victor Hugo

Eé van de grootste schrijvers uit de Franse geschiedenis schreef vaak liefhebbend over zijn kat in zijn dagboek

sir isaac newtonSir Isaac Newton

De ontdekker van de zwaartekracht was een kattenliefhebber.

Newton (1643-1727) was de uitvinder van het kattendeurtje, waarschijnlijk om niet langer gestoord te worden door zijn kat tijdens zijn geestelijke arbeid en ontdekkingen.

Florence Nightingale

florence nightingaleHoewel de Engelse Florence Nightingale (1820-1910) uit de betere kringen kwam heeft ze haar leven gewijd aan de verpleegkunde. Ze lag aan de basis van de moderne verpleegkunde. Haar bijnaam The Lady With The Lamp werd ontleent aan het feit dat ze 's nachts op ziekenronde ging met een lamp.

Haar bekendheid heeft ze vooral te danken aan haar optreden tijdens de Krimoorlog.

Florence Nightingale had in totaal meer dan 60 katten tijdens haar leven.

Freddy Mercury (1946-1991)

Freddy Mercury, bekend als de zanger en 'frontman' van de groep Queen en groeide in die hoedanigheid uit tot één van de populairste popartiesten aller tijden. Hij had 9 katten, waar hij gek op was (Tom, Jerry, Oscar, Tiffany, Delilah, Goliath, Miko, Romeo and Lily.

freddy mercury

De Profeet Mohammed (570-632)

De Profeet Mohammed was een echte kattenvriend. Eén van de legendes hierover gaat als volgt: Muessa, de lievelingskat van de profeet lag op een dag te soezen in de brede mouwen van zijn boernoes, toen de moeddzin opriep voor het gebed. Omdat de profeet het niet over zijn hart kon verkrijgen het dier in zijn slaap te storen, sneed hij eenvoudigweg de mouw af en liet het dier verder rusten terwijl hij Allah vereerde. Later, toen Mohammed terugkwam, bedankte Muezza hem met een buiging, waarop Mohamed zo geroerd was dat hji Muezza drie keer over zijn rug aaide. Daardoor, zo wil de legende het kreeg de kat niet alleen voorgoed het vermogen om na een val op alle vier zijn poten terecht te komen, maar hij kreeg er zijn drie keer drie of negen levens door.

Mohammed schijnt vaak te zijn gezien met Muezza op zijn arm terwijl hij predikte vanaf de hoogste toren in Mekka.

In de Turkse variant op deze legende is er sprake van een witte angorakat. Deze gracieuze kat met zijn zijdezachte half lange haar is tegenwoordig één van de nationale symbolen van Turkije.

paus Paus Benedictus XVI (Joseph Alois Ratzinger)

Kardinaal Ratzinger werd de 265ste paus in 2005, na de dood van Paus Johannes Paulus II.

Net als alle andere inwoners van het Vaticaan, mag Paus Benedictus XVI geen huisdieren houden.

Zijn zwart-witte kat Chico leeft bijgevolg nog in zijn huis in het Duitse Tübingen.

Kardinaal Roger Mahony van Los Angeles zei ooit: "De geruchten dat de paus van katten houdt zijn niet juist. De paus aanbidt katten!"

lincolnAbraham Lincoln

Abraham Lincoln, de vermoorde 16de president van de Verenigde Staten (1861-1865), was de eerste president die een kat meenam in het Witte Huis: Tabby.

Abraham Lincoln had in totaal vier poezen tijdens zijn verblijf in het Witte Huis.

Lincoln was een echte dierenvriend: hij had ook nog een paar honden, konijnen, ponies en zelfs geiten.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill