Blacksad

blacksad
© 2010 CANALES GUARNIDO DARGAUD

Tekeningen: Guardino
Scenarist: Díaz Canales
Uitgeverij: Dargaud

Blacksad is een detective dierenstrip van het Spaanse schrijvers/tekenaars duo Guarnido & Díaz Canales in de trant van Inspecteur Canardo (de klassieker van Sokal) met dien verstande dat onze protagonist in deze reeds geen eend, maar een kat is (hetgeen nogal normaal is aangezien het hier over 'beroemde katten' gaat!).

Elk verhaal kan apart gelezen worden, maar het is het leukste om bij het eerste deel te beginnen. Daar wordt Blacksad immers geïntroduceerd en leer je hem kennen. De twee eerste delen: Ergens tussen de schaduwen en Arctic-nation gaan achtereenvolgens over een moord op een oude geliefde en het kwaad dat in de mensenwereld racisme noemt. Wat maakt deze strip nu zo bijzonder. Niet in het minst de prachtige tekenstijl - de dieren passen perfect bij het karakter dat ze voorstellen, en de tekeningen zijn prachtig gemaakt - de zeer sterke, realistische verhaallijnen die doorspekt zijn van alle menselijke emoties en uiteraard het karakter Blacksad himself. Een knappe intelligente kater. Als een rasechte Sam Malone (de detective in The Maltese Falcon gespeeld door Humphrey Bogart) beweegt Blacksad zich doorheen het verhaal. Aan de ene kant een keiharde, maar aan de andere kant dan weer de ruwe bolster met blanke pit.

Er zijn intussen al 5 albums verschenen, een zesde wordt momenteel gemaakt:

  1. Ergens tussen de schaduwen
  2. Arctic-Nation
  3. Rode ziel
  4. De hel, de stilte
  5. Amarillo
  6. Album 6: komt uit op 24 november 2021

Deze albums zijn nu ook in een verzamelde luxe-editie te krijgen.

Daarnaast verschenen ook nog 3 albums buiten het gewone verhaal.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill