Blauwe Rus

blauwe rusHerkomst

De blauwe Rus is vermoedelijk van Russische oorsprong. Hij werd ontdekt door Engelse kooplieden in de omgeving van Archangelsk in het noordwesten van Rusland omstreeks in de tweede helft van de 19e eeuw.

Hij is afkomstig uit de polaire gebieden en heeft daarom een dubbele vacht, die grijs van kleur is (neigend naar blauw).

Deze katten onderscheiden zich van de Brittish Blue katten door een langer en slanker gebouwd lichaam en een minder ronde kop. Ze hebben een tamelijk kleine, driehoekige kop met een lang gelaat.Opvallend bij deze Russische katten is echter hun vacht, welke uitzonderlijk dik, kort, zijdeachtig en zilverblauw van kleur is.

Uiterlijk

Het lichaam van een blauwe Rus heeft een gespierde maar elegante bouw, de poten zijn lang en hebben een fijne botstructuur, de voeten zijn klein en ovaal, hun staart mag niet te breed zijn aan de basis, de ogen zijn amandelvormig en bij de geboorte zijn ze meestal blauw en het duurt een tijdje eer ze hun felgroene kleur krijgen.

Hij valt op door zijn bijzondere zachte huid, zijn felgroene ogen en zijn elegantie.

Karakter

Het karakter van de Blauwe Rus is zeker uniek te noemen. Het is een kat die een evenwichtige indruk en elegantie uitstraalt, en erg gehecht is aan zijn baas.

Ondanks het feit dat ze soms heel speels kunnen zijn en dit tot op hoge leeftijd blijven, zijn ze overwegend rustig van aard. Het zijn lieve aanhankelijke katten.

Blauwe Russen houden van comfort en kunnen urenlang op een plaats blijven liggen, bij voorkeur de schoot van een van de gezinsleden. Het is een kat die weinig eisen stelt aan de omvang van zijn leefomgeving, en is daarom uitermate geschikt voor op een flat. Het is wel een kat die gerespecteerd wil worden

Ten opzichte van mensen die ze niet kennen, zijn Blauwe Russen niet erg toeschietelijk. Daarom kan hij voor een buitenstaander wat schuw overkomen. Doorgaans trekken ze zich terug als er bezoek is en waarderen ze het niet als ze door onbekenden worden geaaid of opgetild. Ze zullen dan echter zelden hun klauwen uitslaan. Ze kunnen het over het algemeen goed vinden met andere katten en met honden. Het stemgeluid van de Rus is prettig en zacht, zelfs krolse poezen verheffen nauwelijks hun stem.

Kleuren

Blauwe Russen komen in drie verschillende vachtkleuren voor. Blauwgrijs is de oudste, bekendste en meest geliefde kleur. De kleur kan variëren van licht-, midden-, of donker blauw.

Er worden steeds meer katten van dit ras geboren met een zwarte of witte vacht, al worden deze nog niet door alle organisaties erkend. De blauwe vacht behoort blauwgrijs en zo egaal en zuiver mogelijk van kleur te zijn, met een zachte zilveren weerschijn. De zilverglans wordt veroorzaakt door de bovenvacht waarvan de uiteinden van de haren minder gepigmenteerd zijn. De voetzolen zijn donkerder blauwgrijs en de neus leikleurig.

Geschikt voor appartement?

De blauwe Rus is een zeer rustige kat die niet van lawaai houdt, hij is daarom geschikt om in een appartement te wonen. Zelf zal hij ook zelden zijn stem verheffen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Siamees .

De meeste Blauwe Russen hebben een uitgesproken hekel aan lawaai en rumoer, waardoor ze zich in gezinnen met opgroeiende kinderen mogelijk niet thuis voelen.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Ja, maar wij raden het toch niet aan.

Verzorging

De zachte ondervacht is gevoelig en daarom moet bij het verzorgen van de kat, met een zachte borstel worden gekamd om de onderhuid niet te beschadigen

litterkwitter
"Er werd mij verteld dat de trainingsprocedure met katten moeilijk was. Dat is het niet: de mijne had mij getraind in 2 dagen" - Bill Dana