Amerikaanse Bobtail

Herkomst

amerikaanse bobtail
foto: torbakhopper(CC2.0)
De American Bobtail is oorspronkelijk afkomstig van de Verenigde Staten.

Over de oorsprong van dit ras doen de vreemdste verhalen de ronde, volgens een van die verhalen zou het ras zijn onstaan door een kruising tussen een Noord Amerikaanse lynx en een gewone huiskat Dit lijkt onwaarschijnlijk omdat de lynx en de huiskat tot een ander tak van de kattenfamilie behoren en daarbij is de lynx ook nog eens twee keer zo groot als een huiskat. De meest waarschijnlijke verklaring is dat het ras is ontstaan uit kruisingen of een mutatie onder Amerikaanse huiskatten.

Uiterlijk

De Amerikaanse Bobtail is een middelmatig tot groot, stevig gebouwd ras met een natuurlijke, wilde uitstraling. Doordat de achterpoten zijn iets langer zijn dan de voorpoten is de achterkant van de kat iets hoger dan de voorkant. .  De American Bobtail heeft grote en ronde voeten. Deze katten hebben twee tot drie jaar nodig om volledig te volgroeien. De staart is recht en reikt normaal tot halverwege de hak. Hij mag ook licht gebogen zijn. De lengte en de vorm van de staart zijn vrij variabel, van vrijwel compleet afwezig tot een bijna halve staart met meerdere knikken.

Er bestaat van dit ras een kortharige en een langharige variant. De dubbele vacht heeft harde dekharen en een zachte ondervacht.

Karakter

De American Bobtail is enorm gesteld op hun baasje en huisgenoten, maar kan zich ten opzichte van vreemden terughoudend opstellen.  Ze hebben een goede omgang met andere katten en meestal ook met honden. Zeldzaam ras. Intelligent, trouw en zacht karakter.

Kleuren

Alle natuurlijke kleuren zijn bij dit ras toegestaan. De ogen van de Colorpoint zijn blauw, terwijl de ogen van de andere variëteiten overeenkomen met de kleur van hun vacht.

Geschikt voor appartement

Neen

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Ze kunnen er niet tegen om langere tijd alleen te zijn.

Verzorging

De halflangharige vacht is met een minimale verzorging in een goede conditie te houden. De vacht is weerbestendig. De vacht is eenvoudig te verzorgen. Het volstaat de vacht lichtjes te kammen met een grove kam. Tijdens de rui kan een rubberen borstel of massagehandschoen dienst doen om de dode en losse haren te verwijderen, maar wees hiermee voorzichtig omdat u hiermee ook de vacht zou kunnen beschadigen.

foto © torbakhopper
litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill