De Bombay ontstond in 1958 in de Verenigde Staten uit een kruising tussen een zwarte Amerikaanse Korthaar en een bruine Burmees. De nakomelingen (met slechts één Burmees gen) waren zwart, maar hadden de fraaie, zijdeachtige, zachte en glanzende korte vacht van de Burmees. Het ras werd pas in 1976 door de CFA geaccepteerd. De Bombay is vernoemt naar de stad Bombay (India) om zijn treffende gelijkenis met de zwarte panter die daar leeft.
Wereldwijd komt de Bombay niet veel voor, zeker in Europa is het ras betrekkelijk zeldzaam. Er zijn wereldwijd niet veel fokkers die zich op dit prachtige ras hebben toegelegd.
De Bombay is een kattenras met een glanzende zwarte vacht en de grote, goudkleurige ogen. Qua lichaamsbouw doet de kat het meeste denken aan een Burmees. Het is een redelijk grote, maar toch elegante kat met een iets forser postuur. De kop is echter wat ronder. De poten zijn middelmatig lang, evenals de staart. Helaas komt de Bombay niet veel voor, zeker in Europa is het ras betrekkelijk zeldzaam. Er zijn wereldwijd niet veel fokkers die zich op dit mooie ras hebben toegelegd. Ze worden geboren in nesten van vier of vijf.
In grote lijnen is het karakter van de Bombay te vergelijken met dat van de Burmees. Bombays zijn fijne huisgenoten die het goed kunnen vinden met andere katten en met honden. Ze kunnen zeer goed om met kinderen. Bombays zijn doorgaans rustige katten met een gelijkmatig, gezellig karakter. Ze hebben veel behoefte aan gezelschap en aandacht; ze kunnen maar moeilijk langere tijd achtereen alleen zijn.
De vacht behoort diep lakzwart te zijn en een sterke glans te vertonen.
Ja. De Bombay is een speelse en sociale kat die gek is op mensen en geen moeite heeft om altijd binnen te zitten.
Neen, de Bombay is een te sociaal dier om lange tijd alleen te zijn.
De verzorging van de Bombay is erg eenvoudig. Het volstaat de vacht af en toe te borstelen of met een zeem zachtjes af te wrijven.