California Spangled

Herkomst

California SpangledDe Amerikaan, Paul Casey uit Burbank in Californië had een duidelijk doel voor ogen. Het creëren van een nieuw ras dat qua vachtpatroon sterk leek op een luipaard, maar het karakter had van een gedomesticeerde huiskat. Om dit doel te bereiken, betrok Casey verschillende raskatten en huiskatten in zijn fokprogramma waaronder Britse kortharen, Abessijnen, Manxen, Siamezen, Perzen en gewone huiskatten uit de Verenigde Staten, Azie en Afrika. Met de elfde generatie verschenen in 1986 de eerste echte Spangled katten zoals voorspeld. Het ras werd in 1991 officieel erkend. In Europa is het ras erg zeldzaam.

Uiterlijk

De vacht van deze kortharige raskat is bedekt met afzonderlijke, ronde, zwarte vlekken. Zijn lange, goedgespierde lichaam draagt hij laag, alsof hij voortdurend op jacht is. Op een vreemde manier doet zijn lage veerkrachtige gang denken aan die van de veel grotere katachtigen. Zijn stomp eindigende staart heeft altijd een zwarte punt.

De kop is middelgroot en hij heeft brede jukbeenderen. De snuit is vol en goed ontwikkeld, met een stevige, sterke kin. De ogen zijn amandelvormig en de oren zijn hoog aangezet met afgeronde punten.

Karakter

Het zijn intelligente en actieve katten, die graag spelen, klimmen en rennen. Het zijn doorgaans sociale dieren die het erg goed kunnen vinden met andere katten. Ook de omgang met honden levert weinig problemen op.

Kleuren

De California Spangled komt voor in verschillende kleuren: zwart-zilver, charcoal, brons, goud en bruin. De ogen zijn hierbij altijd amberkleurig of bruin.

Geschikt voor appartement?

Neen.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Neen.

Verzorging

De kortharige vacht is betrekkelijk eenvoudig in goede conditie te houden. Het is doorgaans voldoende de vacht eens per week te borstelen.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill