De Kat

De Kat is een creatie van Philippe Geluck en belichaamt een ongewoon strippersonage. Deze kampioen van de nonsens, de absurditeit, het aforisme en de bijtende humor heeft na België ook de rest van Europa veroverd.

De Kat dook toevallig op in 1982. Na zijn huwelijk stuurde Philippe Geluck een dankbetuiging naar zijn vrienden met daarop het portret van de Kat. Het eerste publieke optreden volgde een jaar later op de pagina's van de krant "Le Soir". In enkele maanden had de Kat de harten van de lezers veroverd en sindsdien is het succes niet meer opgehouden. De dikke kat in zijn geruite jas is een droogkomiek met een kronkelige geest en een eigenzinnige kijk op de dingen.

De Kat raakte al snel in het buitenland bekend, eerst bij onze zuiderburen dankzij zijn optreden in het Franse dagblad "Infos-Matin". Daarna heeft hij geleidelijk ook de rest van Europa veroverd. Het dikbuikige en goedzakkige roofdier met de snijdende humor is vandaag een vaste gast in de Franse, Spaanse, Portugese, Duitse, Zwitserse en Nederlandse pers.

Het eerste album met de avonturen van de Kat verscheen in 1986 bij Casterman en werd een opmerkelijk succes. Dat succes dankt de Kat uitsluitend aan zijn bijtende en absurde humor. Hij is immers het prototype van de antiheld: dik, pretentieus en lui. Maar zijn scherpe humor, zijn bon-mots en woordspelingen zijn onweerstaanbaar voor miljoenen lezers van alle leeftijden in Europa.

De Kat treedt meestal alleen op in zijn albums en is een meester in de kunst van de monoloog waarin hij zijn woordspelingen, lessen in gezond verstand en overpeinzingen over de wereld naar hartelust kan rondstrooien. Zijn geestigheden zijn altijd beperkt tot één vakje, strip of pagina, nooit meer. Het elfde album, "De Zaak De Kat", verscheen eind 2001. De Kat, waaruit intussen ook de Zoon van de Kat is gegroeid, vierde in 2003 zijn 20ste verjaardag.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill