Voor de oude Egyptenaren stelde de kat de toekomstbelofte voor, het licht dat geboren wordt uit duisternis, en de dag die de nacht opvolgt.
Als de godin Bastet (afgebeeld met een kattenkop, welke belichaamt de levensschenkende warmte van de zon) en dochter van de zonnegod Ra (afgebeeld als een gevlekte kat) had zij een eigen tempel, waar de kattenpriesters de levende katten verzorgde. De eer die de oude Egyptenaren bewezen aan een overleden Egyptische Mau was erg groot. Kattenmummies werden regelmatig ontdekt in de graftombes van koningen.
Tijdens de tweede wereldoorlog kwam er bijna een einde aan het ras. De laatst overgebleven Egyptische Mau’s waren van prinses Nathalie Troubetskoy (een voor de Russische revolutie gevluchte prinses). Zij leefde in Rome en had contacten met de ambassade aldaar. Via de Syrische ambassade lukte het haar om nog een paar Egyptische Mau’s te importeren. In 1953 emigreerde zij naar Amerika en introduceerde daar het ras. Waarschijnlijk zijn alle Egyptische Mau’s in Amerika afstammelingen van deze katten. Haar bekendste katten waren een zilveren poes genaamd Baba of Fatima en een ‘bronze’ kater genaamd Jojo of Fatima. In veel stambomen komen deze namen voor. Deze katten hadden een bijzonder kenmerk; beide hadden op hun voorhoofd een patroontje in de vorm van een scarabee, een heilig symbool. Hoewel het nog steeds een zeldzaam ras is, is de Egyptische Mau de laatste tijd steeds populairder geworden.
Het ras werd pas in 1968 officieel erkend.
Korte, zijdeachtige vacht, glanzend met opvallend vlekkenpatroon.
Het lichaam is Oosters en sierlijk. Fijne elegante poten, lang in verhouding tot het lichaam, met compacte voeten. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. De lange tenen aan de achterpoten en de buikplooi zorgen ervoor dat de Egyptische Mau extreem hard kan lopen en goed kan klimmen. Er wordt zelfs gezegd dat de Egyptische Mau de snelste der raskatten is. De staart is van gemiddelde lengte met een afgeronde top.
De kop is wigvormig met relatief grote oren, breed aan de basis met afgeronde top. Ze heeft een rechte neusrug die in het voorhoofd overloopt. De ogen zijn groot, amandelvormig bovenaan en rond aan de onderzijde.
Levendige, actieve kat die graag veel speelt en ravot, waardoor deze kat veel klim en speelmogelijkheden nodig heeft. De Egyptische Mau is erg aanhankelijk en vraagt zeer veel aandacht, of anders gezegd, eist die aandacht op. De Egyptische Mau is erg ijdel en besteed uren aan zijn "toilet".
Deze kat is er in drie kleuren: zilvergevlekt of silver bronze (zwart stippenpatroon op zilveren ondergrond), bronsgevlekt of ‘bronze’ (zwarte stippen op koperkleurige ondergrond) & ‘black smoke’ (zwarte spooktekening op zilveren ondergrond).
Neen, Egyptische Mau’s moeten ruimte hebben en in die ruimte veel mogelijkheid tot klimmen, springen enz. Regelmatig zie je hem rennend en springend via bank, schoot en kast met hun favoriete speeltje in de bek. Gezien hun levendigheid is het ook aan te bevelen de huiskamer hier op in te richten. Een krabpaal en speeltjes zijn onontbeerlijk. Hoe vreemd het ook lijkt, geweldige springers zijn het niet. Ze zullen in eerste instantie proberen of ze er tegenop kunnen klimmen. Als na enkele pogingen blijkt dat dat niet lukt, proberen ze het met springen, waarbij ze er tegen aan springen, zich vastgrijpen met de voorpoten en zich optrekken. Ze hebben enorme krachtige poten en tenen. Ideaal is het als de katten naar buiten kunnen, zodat ze daar hun energie kwijt kunnen.
Neen, ze hebben veel aandacht nodig en zijn niet graag alleen. Ze hechten zich dikwijls aan één persoon en zijn terughoudend tegenover vreemden..
Wekelijks borstelen is meestal voldoende om de vacht te onderhouden. Scherpe nagels regelmatig bijknippen en de oren met een speciale oorcleaner reinigen. Opgelet met eten geven. De Egyptische Mau is een echte lekkerbek die ‘alles’ eet. Dus let op wat u ze geeft en hoeveel u ze geeft.