Exotic Shorthair - Kortharige Pers

Herkomst

exotic shorthair
© Charlyn Wee (CC2.0)

In de jaren zestig wilden een aantal Amerikaanse fokkers de bottenbouw van hun katten verzwaren. Ook wilde men meer zilver in lijnen in de vacht krijgen. Om dit te verkrijgen werd de Amerikaanse korthaar gekruist met een Pers. De hieruit komende kittens waren mooi om te zien, maar leken niet echt meer op een Amerikaanse korthaar – ze waren te stevig en te rond van type.

In 1966 werd de CFA, benaderd om deze katten als een nieuw ras te erkennen. Vervolgens ontstond de naam exotic shorthair. Vanaf dat moment ging het fokprogramma de richting uit van het creëren van een kortharige Pers. Hoewel nog wel af en toe een kortharige kat ingekruist werd, zagen de meeste stambomen er al gauw erg Perzisch uit – het enige verschil was uiteraard dat de kat kortharig was.

Hoewel de eerste katten zilverkleurig waren, werden exotics al spoedig gefokt in alle kleurslagen en patrooncombinaties die ook bij de Pers voorkomen. Omdat korthaar dominant vererft over langhaar, was het immers makkelijk om een kleurfactor te 'lenen' van een Pers in die kleurslag en dan door te fokken met een kortharig kitten uit zo’n nestje in de gewenste kleurslag.

Uiterlijk

De Exotic shorthair ziet er uit als een Pers, maar dan met een kortharige vacht. Het is een zeer stevig gebouwd dier met een ronde kop waarvan de grote ronde ogen wijd uit mekaar staan. De vacht voelt dik en zacht aan verzacht de lijnen van de kat.

De botstructuur is stevig en de kop staat op een korte brede nek. De neus is kort en kent een geprononceerde stop tussen de ogen. De wangen zijn vol van vorm met brede, krachtige kaken en een goed sluitend gebit.

De oren zijn klein en afgerond van vorm. Ze staan wijd uiteen en laag op het hoofd. De ogen zijn stralend van kleur, groot, rond en vol. Ze staan recht in de kop geplant en ver uiteen.

Het lichaam is compact en gedrongen, de kat staat laag op korte, stevige, dikke, rechtstaande poten. De borstkas is breed en de kat heeft brede schouders en een brede ruglijn. De staart is kort maar passend bij het lichaam en dicht ingeplant behaard met een afgerond einde.

Karakter

Exotics zijn rustige, aanhankelijke en lieve katten net zoals zijn voorouder de Pers. Ze zijn makkelijk in de omgang en niet makkelijk van hun stuk te brengen. Algemeen gesproken zijn ze erg aanhankelijk en niet opdringerig. Een Exotic is een stille en bedeesde kat. Ze vinden het heerlijk om veel geaaid te worden, op schoot te liggen en dicht bij hun eigenaar te zijn.

Exotics zijn erg sociale dieren – ze kunnen goed overweg met andere katten en ook honden en kinderen zijn geen probleem. Ze functioneren prima in een gezin waarin meerdere huisdieren aanwezig zijn en zullen niet vaak last hebben van jaloezie of territorium gedrag. Een Exotic is niet uitbundig zoals een siamees maar zeker zo aanhankelijk maar dan op een veel ingetogener en bescheidener manier.

Kleuren

De meeste patroon- en vachtcombinaties komen voor, dezelfde als ook in een wijd scala bij de Pers voorkomen.

Geschikt voor appartement?

Ja. Deze rustige kat kan perfect gedijen op een appartement.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn ?

Neen. De Exotic houdt van gezelschap en past perfect bij andere katten en zelfs honden.

Verzorging

De dikke pluche vacht moet regelmatig geborsteld worden, vooral in de ruiperiodes, om de dode haren te verwijderen en vervilting van de dicht ingeplante ondervacht te voorkomen.

Door de kort gefokte kop zijn deze dieren, net zoals de Pers, gevoeliger voor oog- en neusinfecties omdat de traanbuizen meestal niet correct gevormd of aangelegd zijn. Het goed dagelijks schoonhouden van de ogen met een vochtig watje is dan ook nodig.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill