Felinae - Kleine Katten

De Kleine katten zijn de enige die kunnen spinnen. Ze komen wereldwijd op alle continenten voor met uitzondering van Antarctica. De bekendste vertegenwoordigers zijn:

Huiskat - Felis catus

De huiskat is één van de eerst gedomesticeerde dieren en werd al duizenden jaren geleden door de mens gehouden. In tegenstelling tot de leeuw is de huiskat een vrij solitair dier.

huiskat

Lynx - Lynx lynx

Er zijn verschillende ondersoorten onder de lynxen. De Euraziatische lynx is de soort die men in de bossen van Europa terugvindt.

De lynx heeft karakteristieke bakkebaarden, gepluimde oren en een kort staartje dat eindigt op een zwarte punt. Hij staat hoog op de poten en is ongeveer even groot als een Duitse herdershond.

Lynxen jagen op kleine zoogdieren en vogels, maar ook op reeëen en gemzen.

lynx kitten

Poema - Puma concolor

De poema, bergleeuw of zilverleeuw is een katachtige die voorkomt in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Net als de lynx voedt hij zich met een heel scala aan kleine en grote zoogdieren, zoals herten, en vogels.

Poema's hebben een schofthoogte van ongeveer 70 centimeter en kunnen wel meer dan 100 kilogram wegen. Poema's zijn dankzij hun lange achterpoten uitzonderlijk goede springers.

zwartvoetkat

Zwartvoetkat

De zwartvoetkat is de kleinste kattensoort, kleiner dan onze huiskat. Ze heeft een korte zwarte staart en een lichtbruine vacht met grote zwarte vlekken. Deze soort ontleent zijn naam aan de pikzwarte voetzolen.

De zwartvoetkat komt voor in Zuidelijk Afrika.

zwartvoetkat
© Pierre de Chabannes pour https://www.photozoo.org (cc2.5)
litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill