Felix, de eerste kat in de ruimte

Felix de eerste kat in de ruimteDe Franse regering lanceerde in oktober 1963, via een Veronique AG1 raket in de Algerijnse Sahara, Felix, een zwart witte Parijse straatkat de ruimte in. Felix was de allereerste kat in de ruimte.* De lancering en terugkeer verliepen vlekkeloos en Felix keerde ongedeerd terug na een ruimtevlucht van ongeveer 15 minuten.

Enkele weken later werd de vlucht nog eens overgedaan met een andere naamloze kat die het avontuur niet overleefde. Felix werd herdacht op een paar postzegels uit voormalige Franse koloniën ongeveer 30 jaar na de historische reis. In 1992 bracht men op de Comoren een reeks poszegels uit over de wereldwijde ruimteprogramma’s. Eén van deze postzegels draagt de afbeelding van ‘Felix’. Later in 1997, gaf Tsjaad een seriepostzegels uit over de vele aspecten van de ruimtevaart. Op één van deze postzegels vind je Felix samen met Laika, de beroemde ruimtehond en de astronauten Armstrong, Aldrin en Collins en de Saturn V raket.

*Andere bronnen beweren dat Felix net voor de lancering ontsnapte en dat hij werd vervangen door een Félicette een wijfjeskat met dezelfde uiterlijke kenmerken.

litterkwitter
"Ik geloof, dat ook de honden en katten in de hemel komen, en dat elk schepsel een onsterfelijke ziel heeft." - Maarten Luther - Duits predikant (1483-1546)