German Rex

Herkomst

germanrex
©Bebopscrx

Net als de Cornish- en de Devon Rex is de German Rex ontstaan als een spontane mutatie uit gewone huiskatten.

In 1930/1931 werden in Königsberg (Oost Pruisen) een blauw katertje geboren. De vader was een Russisch Blauw en de moeder een bruine Angora ( dus langharig).   Het katertje, Munk, had een gekrulde vacht. De kater Munk was van mevr. Schneider, hij leefde als ongekastreerde huiskat en strooide zijn krul genen vrolijk rond in de buurt. Munk werd 14 jaar oud. Als Munk een van zijn dochters heeft gedekt, dan zijn er meer krulkatten geweest in Königsberg.

In de crisisjaren gingen veel mensen uit het arme  Oost Pruisen werken in het welvarende Berlijn. Misschien zijn afstammelingen van Munk meegenomen naar Berlijn, want jaren later, in 1947, werd in Berlijn de poes Lämmchen gevonden.  Haar vacht was dik en gekruld en ook haar snorharen waren kronkelig en gekruld, daarom gaf zij haar de naam Lämmchen, dat lammetje betekent.

Lämmchen heeft in haar lange leven heel veel kittens gekregen. De eerste tien jaar kreeg zij alleen gladharige kittens. Pas toen haar vaste partner Blackie was overleden wilde zij zich laten dekken door een van haar zonen: Fridolin. Van Fridolin kreeg zij twee gladharige en twee gekrulde kittens. Daarmee was bewezen dat het om een dominant gen ging.  Een aantal katten geraakten naar het buitenland. Professor Letard uit Frankrijk was de eerste die ‘German Rexen’ op een show uitbracht in 1960.  Zijn katten trokken daar veel belangstelling en daarna kreeg het baasje van 'Lammchen' meer aanvragen uit het buitenland. Er ging een aantal katten naar Amerika, waar de  de eerste kruisingen werden gedaan met ‘Cornish Rexen’. Uit die kruisingen werden alleen gekrulde kittens geboren en daaruit bleek dat het om dezelfde mutatie ging!

Uiterlijk

De German Rex is zwaarder gebouwd dan de ‘Cornish Rex’ en de ‘Devon Rex’.   De kop is rond met een goede breedte tussen de oren, een krachtige kin en goed ontwikkelde wangen. De neus moet een lichte welving vertonen en de ogen staan op een goede afstand van de neuslijn.

De oren zijn van gemiddelde grootte, breed aan de basis en iets ronde toppen. De ogen zijn van gemiddelde grootte, wijd open en stralend. De kleur moet harmoniëren bij de vacht.  Het lichaam is gemiddeld van grootte en lengte. Krachtig en gespierd, niet massief of lomp. De vacht is zonder kroonharen en voelt zacht en fluwelig aan.  De vacht is dicht, kort en pluche met duidelijke neiging tot golfjes of krullen.  Snorharen zijn korter dan normaal en gekruld. Alle kleuren en patronen worden erkend, inclusief kleuren met wit (ingedeeld in zeven groepen).

Karakter

De German Rex heeft een vriendelijk karakter.  Hij is zeer actief, speels, en ze doen graag met alles mee wat het baasje doet.  Ze zijn zeer aanhankelijk en  zeer goed met kinderen.

Buitenshuis zijn ze erg dominant tov andere katten en ze zijn dan ook niet bang van een robbertje vechten om die dominantie te bewijzen. 

Kleuren

Alle vachtkleuren zijn mogelijk.

Geschikt voor appartement?

Ja, mits hij het gezelschap heeft van een andere kat.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Neen. German Rexen zijn niet graag alleen.

Verzorging

De German Rex vraagt weinig verzorging.  Men verwijdert met de hand de losse haren en wrijft de vacht glanzend met een zeemleren lap.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill