Archeologisch onderzoek naar de geschiedenis van de huiskat

De geschiedenis van de huiskat is nog gevuld met vragen en raadsels. Archeologisch onderzoek moet hier aan verhelpen. In Brussel werd bij het bouwen van Parking 58 een grote vondst aan kattenresten opgegraven.

EOS Wetenschap publiceerde een artikel over hoe archeologen door middel van kattenresten de geschiedenis van de huiskat trachten te reconstrueren. Het Europese onderzoekproject "Felix" heeft eerder verrassend aangetoond dat onze Europese huiskatten nauwer verwant zijn met de Noord-Afrikaanse kattensoort Felis silvestris lybica en niet afstammen van de Europese wilde kat Felis silvestris silvestris.

De Romeinen zagen Egyptenaren katten in huis nemen en hebben deze gewoonte overgenomen, ongetwijfeld omdat de dieren nuttig waren in het vangen van muizen en ratten.

Al met al biedt het artikel een interessante inkijk in de geschiedenis en evolutie van de huiskat, en laat het zien hoe wetenschappers door middel van archeologische vondsten en moderne technieken steeds meer te weten komen over dit fascinerende dier.

Bron: eos

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill