Dit zeer recente ras is ontstaan uit een intensief kweekprogramma. Het begon allemaal met een toevallige kruising tussen de katten van twee families uit het Belgische Hasselt: een Blauwe Rus, Poetin, met de gitzwarte kater Parel. Deze kater had de trekken van een Bombay, maar het ras is niet zeker.
Na het verder kruisen van de nakomelingen met Blauwe Russen en een Korat-kater verschenen met de zevende generatie in 2004 de eerste echte Hasseltse Blauwen. Het 7e generatie-nestje dat daaruit ontstond bleek allemaal de bouw van een Europese korthaar te hebben, maar tevens de kenmerkende blauwgrijze kleur van de Blauwe Rus. Al spoedig bleek dat de kenmerkende blauwgrijze kleur en de gele ogen overerfden. Het dominante zwart wordt verdund door het recessieve verdunde pigmenteringsgen om de typische blauwe kleur te geven. Het recessieve pigmenteringsgen is nog niet 100% aanwezig in het ras, zodat er nog (weliswaar zelden) zwarte Hasseltse Blauwen voorkomen. Omwille van de nog kleine populatie wordt soms nog gekruist met Blauwe Russen en Korat-katten. De ogen zijn opvallend geel van kleur.
De Hasseltse Blauwe is een elegant, relatief slanke gespierde kat met poten van gemiddelde lengte. De staart is van gemiddelde lengte, dik aan de basis, toelopend naar een ronde punt. De oren zijn middelgroot en rechtopstaand met afgeronde punten. De kop is driehoekig tot rond met een duidelijk omlijnde snuit. De ogen zijn groot, rond, wijd en geel van kleur. De vacht is kort en dicht, afstaand van het lichaam.
De Hasseltse Blauwe is een levendige, aanhankelijke, speelse en intelligente kat. Het is wel een kat die graag gezelschap heeft van de mens of van een soortgenoot.
Blauwgrijs zoals de donkerste variant van de Blauwe Rus. De ogen zijn opvallend geel.
De Hasseltse Blauwe heeft ondanks zijn speelse natuur een zeer rustig karakter en is dan ook de ideale partner voor een appartement.
Neen. De Hasseltse Blauwe heeft graag het gezelschap van mensen en soortgenoten.
Af en toe borstelen is aan te raden, maar dit hoeft niet dagelijks.