Havana Brown

Herkomst

Havana Brown
© choco (CC2.0)
De Havana Brown is een erg zeldzaam ras. De Havana is in de jaren '50 in Engeland ontstaan door het kruisen van Siamezen met zwarte Oosterse Kortharen en een Blauwe Rus. Men probeerde een geheel bruinkleurig (Chestnut brown) ras te fokken dat men uiteindelijk Havana Brown noemde omdat de kleur overeen kwam met de kleur van het Havana konijnenras. Andere 'historici' beweren dat de naam is gekozen owv de vergelijkbare kleur van Havana sigaren.

Uiterlijk

De Havana Brown is een stevig gespierde, maar toch slanke en sierlijk kat die hoog op zijn poten staat. De vacht is bruin en glanzend en erg dicht van structuur. De staart is slank, de kop is lang met een inkeping aan de shorharen (‘Whiskerbreak’) Het gewicht van de Havana Brown ligt tussen de 2 kg en de 4 kg.

Karakter

De Havana Brown is een lieve, intelligente en aanhankelijke kat. Ze is erg speels en actief, maar toch rustig in vergelijking met bijvoorbeeld de Siamees. De Havana Brown kan zeer goed met kinderen overweg. Het stemgeluid is zacht en stil.

Kleuren

De kleur van de Havana Brown is kastanje bruin. Ook bestaan er enkele 'lilac' kleuren.
De snorharen zijn ook bruin en complementeren zo de vacht van deze prachtige kat.

Geschikt voor appartement?

Ja, de Havana Brown is door zachte karakter de ideale kat voor een appartement.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

De Havana Brown is erg aanhankelijk en het is dan ook niet aangeraden om hem lange tijd allleen te laten.

Verzorging

De verzorging van de Havana Brown is erg eenvoudig. Een simpele borstelbeurt, de oren af en toe reinigen met een oorreiniger en de nagels net zoals bij iedere kat bijknippen als ze te lang zijn.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill