Heilige Birmaan

Herkomst

heilige birmaan
© D.Maillard (CC2.5)

In Tibet wordt de volgende legende vertelt: "In de tempel van Lao Tsun leefden ongeveer honderd witte katten en de orakelkat Sinh. Door een wonder verkleurde Sinh: hij kreeg een goudkleurig lichaam, zijn oren, neus, staart en poten kregen de kleur van de aarde en zijn voeten bleven wit. Zijn ogen kregen een saffierblauwe kleur net zoals het beeld van de godin Tsun Kyan-Tse."

Het verhaal gaat dat er in 1919 een koppel donker bruine point Birmanen aan een Franse ontdekkingsreiziger August Pavie en een Britse Majoor Gordon Russel werden gegeven. De kater stierf onderweg naar Frankrijk. De poes overleefde de reis en wierp een nestje. In de jaren ´20 gaf deze poes het begin voor het fokken van de Heilige Birmaan. In 1925 werd het ras officieel erkend.

Uiterlijk

De heilige Birmaan heeft een rond voorhoofd en enigszins ronde wangen. De neus is gemiddeld van lengte en vertoont geen stop. De kin is stevig, maar niet al te geprononceerd. De ogen zijn eerder ovaal en diepblauw van kleur.  De oren staan wat schuin in de kop en wijzen enigszins naar voren.

Het lichaam is middelgroot en goed geproportioneerd. De poten zijn eerder kort. De voeten zijn rond en vertonen de rastypische witten sokken. De staart is gemiddeld van lengte in verhouding tot de rest van het lichaam.

De vacht van de Birmaan is zijdezacht en valt van nature als een weelderige sluier om de kat heen. Hij heeft weinig ondervacht. Rond de kraag, op de staart en bij de achterpoten is de vacht langer dan op de rest van het lichaam.

Karakter

Heilige Birmanen zijn zachtaardige, rustige en verdraagzame katten. Ze zijn echter wel op hun rust gesteld en u moet er dan ook voor zorgen dat uw kat een rustig plekje heeft om zich even terug te trekken.

Ze houden van gezelligheid en hebben tamelijk veel aandacht en contact met huisgenoten nodig. De omgang met andere katten verloopt meestal zonder problemen. Ze kunnen ook prima samenleven met honden. Ze zijn doorgaans niet luidruchtig. Ondanks hun rustige natuur zullen de meeste op zijn tijd graag spelen en ravotten, maar het is niet zo dat zij de hele woning als speelplaats beschouwen.

Kleur

De Heilige Birmaan is zogenaamde ‘pointkat’ (cf. De Siamees). Hij komt alleen voor in het zogenaamde himalayapatroon. De witte voetjes vormen de meest in het oog springende verschil met andere rassen. Voor alle kleurslagen geldt dat de kleur op het lichaam zo zuiver mogelijk moet zijn en dat deze behoort te contrasteren met de gekleurde points. Hij komt voor in: Sealpoint (donkerbruin), Chocolatepoint (melkchocoladebruin), Bluepoint (blauwgrijs), Lilacpoint (licht blauwgrijs), Redpoint (rood) en Creampoint (lichtrood). In alle kleurvariëteiten kunnen de volgende patronen voorkomen: Tabbypoint (gestreept), Tortiepoint (schildpad gevlekt) of een combinatie daarvan: Tabbytortiepoint.

Geschikt voor appartement?

Ja.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Neen, de meeste Birmanen zijn erg gesteld op gezelschap.

Verzorging

De vacht heeft weinig verzorging nodig, met een wekelijkse borstelbeurt kun je vacht in optimale conditie houden. Kam hem in geen geval met een metalen kam, aangezien u hiermee de ondervacht kunt beschadigen. Een stevige, haren borstel is de beste keuze.

litterkwitter
"Een hond is proza, een kat is een gedicht" - Jean Burden