Trendy kitten: Japanse krijgerkatten

Arie de Jong is voor de kunst- en katliefhebbers onder ons waarschijnlijk geen onbekende. Trendy kitten volgt deze Nederlandse ‘kattentekenende’ kunstenares uiteraard al geruime tijd.

Haar nieuwste werk is geïnspireerdt door de Japanse houtdrukkunst uit de 19e eeuw, en dan met name de musha-e, prenten met historische figuren en krijgslieden van Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) en zijn leerling Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892). Toeval of niet, Kuniyoshi was óók een groot kattenliefhebber en koos dit dier als onderwerp, waarbij hij de kat in 'menselijke' situaties en vormen afbeeldde.

In het Westfries Museum (Jep een heel eindje rijden voor onze Belgische kattenvrienden) is een specifiek deel van De Jong's werk te bezichtigen.

De prachtige katportretten hebben de Unificatie van Japan in de 16e eeuw als centraal thema. Een roerige periode waarin na ruim 10 jaar van burgeroorlogen de basis werd gelegd voor een stabiele, centrale regering. Een tijd waarin een relatief onbelangrijke krijgsheer gewapenderhand het halve rijk aan zich onderwierp, waarin de zoon van een straatarme voetsoldaat tot regent benoemd werd, een volgende zich met veel geduld, list en een flinke dosis strategisch inzicht tot Shogun wist op te werken.

De Jong gebruikt de kat om deze kleurrijke personen te portretteren owv ons eerzuchtige ontembare karakter.

Banzaaaai, allen daarheen.

Tot de volgende Trendy kitten!

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill