Japanse Bobtail

Herkomst

japanse bobtail
© Wikipedia Japan user ようてい

Oude geschriften en tekeningen leren ons dat er al langer dan duizend jaar geleden katten met een afwijkende staartlengte voorkwamen in China. Het ligt voor de hand dat de Chinese katten de voorouders zijn van de Japanse Bobtail.  Vanaf de elfde eeuw komen afbeeldingen van de katten op allerlei voorwerpen en prenten uit verschillende landen in het Verre Oosten voor. In die tijd bezaten enkel de Koninklijke familie en de adel katten van dit ras.

De eerste Japanse Bobtails zijn in de jaren 60 naar de Verenigde Staten gebracht, en op dit moment is het ras vooral populair onder Amerikaanse en Japanse liefhebbers. In de rest van de wereld zijn deze bijzonder mooie en intelligente katten behoorlijk zeldzaam en worden ze maar zelden op kattenshows uitgebracht.

Uiterlijk

De Japanse bobtail is middelgroot en heeft een goed gespierd lichaam. Hij is eerder lang en slank dan massief gebouwd.

De Japanse Bobtail heeft een korte staart van maar tien centimeter, en doordat er een aantal knikken in zit ligt de staart op de rug tegen het lichaam. De haren op de staart is ook een stuk langen dan de rest van de vacht waardoor het meer op een konijnen staart lijkt.

De vacht ligt enigszins vlak tegen het lichaam, ondervacht is vrijwel afwezig. De textuur is zacht en zijdeachtig. Er is zowel een langharige als een kortharige variant.

Karakter

Japanse bobtails zijn actieve, extroverte en vrolijke katten. Ze zijn zeer speels en nieuwsgierig. Het is de ideale kat voor het leren apporteren van speelgoedmuisjes. Ze zijn goed met kinderen en andere katten en honden. Ze zijn, in tegenstelling tot de meeste katten, verzot op water

Kleuren

Ze komen voor in alle vachtkleuren, maar de populairste katten zijn de overwegend witte met een paar zwarte en rode, duidelijk afgetekende, intensief gekleurde vlekken, dit zijn de zogenaamde mi-ke's. Ze mogen alle oogkleuren hebben en komen ook voor in 'odd-eyed'.

Geschikt voor appartement?

De Japanse Bobtail is zeer evenwichtig en door zijn goede karakter past hij zich zowel aan op leven in een appartement als aan een buitenleven

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Neen, de Japanse Bobtail is te erg gehecht aan gezelschap.

Verzorging

De vachtverzorging beperkt zich tot een wekelijkse borstelbeurt. Ruift zeer weinig.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill