Kartuizer (Chartreux)

Herkomst

chartreux De Karthuizer of Chartreux is een blauwe, kortharige kat van een stevig type. Over de herkomst en de naam bestaan veel verschillende hypothesen, maar geen enkele is onomstotelijk bewezen.

In de 16e eeuw werd er reeds melding gemaakt van blauwe, kortharige katten die in Italië en  Frankrijk voorkwamen.  Naar verluidt zouden deze katten afkomstig zijn uit een geisoleerd liggende, bergachtige streek in Frankrijk met de naam Grand Chartreuse. In dit gebied is sinds de 11e eeuw de Orde van de Kartuizer Monniken gevestigd en in het klooster van deze monniken zouden sinds mensenheugenis al blauwe katten gehouden worden. Vanaf de 18e  eeuw duikt de naam Chartreux regelmatig op in diverse boeken en artikelen als men het had over blauwe, kortharige katten uit Parijs.  De Franse liefde voor de Kartuizer bleef bestaan doorheen de eeuwen; zo droeg de  Franse dichter Joachim Du Bellay (1522-1560) al aan het begin van de 16de eeuw een gedicht op aan zijn overleden blauwe kat.  Franse  oud president 'De Gaulle'

Het ras is vooral in Frankrijk en Belgie bijzonder geliefd, maar de Kartuizer ondervindt een groeiende populariteit in Nederland, Italie, Zwitserland, Portugal, USA en Duitsland.

Beroemde Kartuizers

De kat 'Saha' van de Lesbische Franse schrijfster 'Colette' (1873-1954) en de Kartuizer van de Franse oud president Charles De Gaulle.

Uiterlijk

De Kartuizer is een middelgrote, gespierde en stevig gebouwde kat.  Ze hebben redelijk lange poten.  De staart is vrij lang en loopt taps toe in een mooie, afgeronde punt. De kop heeft een omgekeerde trapeziumvorm. De oren staan hoog op het hoofd wat de kat een alerte indruk geeft. De ogen zijn expressief, koperkleurig tot oranje en staan wijd open.

Deze originele kat uit Frankrijk wordt nogal eens verward met de blauwe Britse Korthaar en Blauwe Rus. Qua uiterlijk onderscheidt het Franse origineel zich van de op ronde vormen gefokte Britse kat door de meer gestrekte bouw. Het meest

kenmerkende verschil met de Blauwe Rus, die met de 'bluepoint Siamees' is gekruist, is de groene oogkleur. De Kartuizer lijkt op een elegante poema. De Britse kat daarentegen, die met de Pers is gekruist, komt eerder over als een mollige teddybeer.

Karakter

Het is een vriendelijke, plezante en intelligante kat met een evenwichtig en rustig karakter. Hij kan het goed vinden met soortgenoten maar ook de omgang met honden geeft weinig problemen. Katten van dit ras zijn prima speelkameraadjes voor kinderen, omdat ze zelden hun nagels zullen uitslaan als iets ze niet bevalt, ze zoeken eerder uit eigen beweging een rustig plekje op. Ze spelen en klimmen graag maar zijn niet zo actief als sommige andere kortharige rassen. Hun zachte, bijna bescheiden stemgeluid zullen ze slechts zelden gebruiken.

Kleur

De katten komen voor in alle nuances blauw tussen bleek blauwgrijs tot dieper blauwgrijs, maar de meest populaire zijn de katten met een bleek blauwgrijze vacht.  De ondervacht is wat wollig en heeft dezelfde kleur als de bovenvacht. De vacht staat van het lichaam af en voelt fluweelachtig aan.  Op de neus, snorhaarkussentjes, de achterkant van de oren en aan de randen van de voetjes is de vacht meer zilverkleurig. De ogenkleur is goudgeel koper tot amberkleurig. De ogen mogen geen groene zweem vertonen, maar kleuren naarmate de kat ouder wordt wel wat lichter op.

Geschikt voor appartement?

Ja

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Ja, maar wij raden het niet aan.

Verzorging

De Chartreux heeft relatief weinig vachtverzorging nodig, het is normaal gesproken voldoende om de vacht eens per week te borstelen.  De oren maakt u af en toe schoon met een voor katten bestemde oorcleaner.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill