De Kat van Guust Flater

Guust Flater, de bekendste stripfiguur van tekenaar André Franquin (1924-1997), verscheen op 28 februari 1957 voor de eerste keer in de strip 'Robbedoes'.

Albums

Er zijn 19 albums verschenen met Guust als dichter, uitvinder, ecoloog, vrijdenker, humorist... in de hoofdrol. Het figuurtje met de iets te kleine, groene woltrui met rolkraag en versleten jeans is verankerd in het collectieve geheugen.

Guust Flater werd bij 'Robbedoes' aanvankelijk geïntroduceerd om louter het blad wat op te vrolijken. Toenmalig hoofdredacteur van Uitgeverij Dupuis, Yvan Delporte, was danig enthousiast over Franquins ideeën dat Guust een eigen serie kreeg. Negen maanden lang had 'het weekblad Robbedoes' af te rekenen met de gekste uitvindingen en fratsen van Guust. In 1960 verscheen het eerste Guustalbum op een opmerkelijk formaat (7x23 cm). In sommige boekenhandels werd het daarom gebruikt als promotiealbum.

De kat van Guust

Vanaf de jaren zestig kreeg de grappige, lamme rebel heel wat gezelschap. Contractenman De Mesmaeker, Kwabbernoot, agent Vondelaar, juffrouw Jannie, de lachmeeuw en de gekke kat.

De kat kwam samen met de lachmeeuw bij Guust terecht nadat hij zijn kookkunsten had laten zien. De kat kon (ongelooflijk maar waar) niet weerstaan aan Guusts keuken en bleef vanaf dat moment bij onze antiheld. Vanaf gag 613 is de kat helemaal niet meer uit de reeks weg te denken. De kat komt er dus eigenlijk maar na het midden bij, maar krijgt een grote rol. Meestal duikt hij samen op met de lachmeeuw.

De kat is te bewonderen in de volgende albums van Guust Flater: 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 & 19.

In 1999, drie jaar na de dood van Franquin, verscheen het laatste album van Guust, 'Guust 19', met het laatste werk van de bedenker en het laatste optreden van zijn gekke viervoeter.

Meer info.

litterkwitter
"Er zijn twee manier om te ontsnappen aan de ellende van het leven: muziek en katten." - Albert Schweitzer