Katachtigen

De huiskat behoort samen met ongeveer 70 andere diersoorten tot de dierenfamilie der katachtigen. Deze kunnen onderverdeeld worden in 3 subfamilies. De bekende prehistorische sabeltandkatten behoorden tot een vierde, uitgestorven familie:

Felinae

De Kleine katten zijn de enige die kunnen spinnen. Ze komen wereldwijd op alle continenten voor met uitzondering van Antarctica. De bekendste vertegenwoordigers zijn de huiskat en de lynx.

huiskatten

Acinonychinae

De enige vertegenwoordiger van deze familie is de cheetah of jachtluipaard: wellicht de meest verre verwant van de huiskat. Hij deelt zijn jachtterrein met leeuwen en tijgers en is het snelste landdier ter wereld.

cheetah

Pantherinae

De grote katten hebben hun afkomst en veel van hun gedragingen gemeen met hun kleine verwanten. Het fundamentele verschil tussen de twee geslachten is het feit dat de grote kat kan brullen en de kleine niet.

jaguar

Machairodontinae

De Machairodontinae of Sabeltandkatten zijn een subfamilie van de katachtigen waarvan alle leden intussen uitgestorven zijn en enkel bekend zijn van fosielen zowat die overal ter wereld gevonden werden.

smilodon
litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill