Korat

Herkomst

korat
©Abujoy (CC3.0)

Deze prachtkat is afkomstig uit hartje Thailand, meer bepaald de provincie Cao Nguyen Khorat in het Noord-Oosten. In Thailand noemt men de kat Si-Sawat, wat zoveel betekent als geluksbrenger. In zijn geboorteland wordt de korat 'Si-Sawat' genoemd, wat zoveel betekent als 'geluk'. Hij werd tijdens prinselijke bruiloften geschonken aan het jonge paar als teken van een gelukkig en duurzaam huwelijksleven.

De vroegste beschrijvingen van het Korat ras zijn te vinden in The Cat-Book of Poems of Smud Khoi geschreven tussen 1350-1767. In dit boek worden de zeventien geluks katten van Thailand beschreven en het boek is te vinden in de nationale bibliotheek van Bangkok. De Korat wordt in het boek als volgt beschreven: "De kat heeft een kleur als zilverachtige citroengrasbloemen en haar haren zijn glad, met een kleur als de wolken en haarpuntjes van zilver. Haar ogen stralen als dauwdruppels op een lotusblad."

De Korat is een weinig voorkomende kat, zelfs in Thailand. Op kattenshows zijn ze vaak niet of maar met enige exemplaren aanwezig.

Uiterlijk

De Korat is een stevig gespierde kat met een enkele vacht en meer olijf- dan smaragdgroene ogen. De Korat heeft geen ondervacht. Zijn haren zijn kort, fijn, glanzend en aanliggend. Deze zijn extra kort aan de buitenkant van de oren, aan de snuitjes en aan de voetjes. Zijn lichaam is van middelmatige grootte en is meestal gespierd. De Korat is lichtjes gedrongen met een wat afgeronde rug. Hij staat laag op zijn poten waarvan de achterpoten iets langer zijn dan de voorpoten. De kop is hartvormig met een niet te lange snuit, stevige kin en kaken. Het voorhoofd is plat en breed. De neus is vrij kort, lichtjes opgaand en vertoont een lichte stop. De Korat heeft middelmatig en afgeronde oren die zeer hoog op de schedel geplaatst zijn. Deze oren zijn breed aan de basis. Er bevindt zich een lichte dons aan de binnenkant van de oorschelpen. De ogen van de korat zijn groot en stralend. Ze staan ver uit elkaar en zijn helder groen. In open toestand zijn de ogen goed rond maar gesloten zijn ze wat schuinstaand. De staart is middellang met een afgeronde punt.

Karakter

De Korat is een kat met een eigen willetje op het opdringerige af. Hij is erg vrolijk en speels en heeft net zoals de ‘Siamees’ een innige relatie met zijn eigenaar en heft dan ook zeer veel aandacht nodig. Hij komt goed overeen met andere rassen, maar zijn rasgenoten genieten de voorkeur. Een volwassen poes weegt ongeveer 3 kilo, een kater ongeveer 3,5 – 4 kilo. Katten van dit ras zijn uiterste intelligent, u kunt ze zoals de Siamees perfect leren apporteren. Ze hebben een heel luid stemgeluid en zijn bijzonder spraakzaam. Ze zijn levendig, actief en dol op klimmen en spelen.

Kleuren

Blauw, aan de wortels is het haar lichter en het kleurt naar de haarpunten toe donkerder op, elke haarpunt heeft een zilveren tint, wat een heel bijzonder effect geeft. Oogkleur groen, maar jonge dieren mogen ook amberkleurige ogen hebben, omdat het twee tot zelfs vier jaar duurt voordat de uiteindelijke oogkleur zich ontwikkeld heeft.

Geschikt voor appartement?

Ja, maar laat hem niet te lang alleen, want anders zullen uw meubelen het ontgelden.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Neen, een Korat heeft zeer veel aandacht nodig.

Verzorging

De korte vacht is met een minimum aan inspanningen in goede conditie te houden. Wanneer u de kat ongeveer een keer per week borstelt met een zachte borstel is dit in de regel voldoende. Geregeld de scherpe nagelpunten knippen.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill