LaPerm

Herkomst

laperm
©Bebopscrx (CC2.0)

De LaPerm is een van oorsprong Amerikaans kattenras. De La Perm heeft een gekrulde vacht en behoort tot de groep rex katten, zoals de Cornish Rex en de Devon Rex.. Het ras komt zowel in langharige als kortharige variëteit voor.

In 1982 beviel een boerderijkat, Speedy, in Oregon van een aantal kittens. Eén van die kittens was kaal bij de geboorte, maar ontwikkelde al snel een gekrulde, zachte vacht. Men gaf haar de zeer originele naam "Curly" smiley. Tijdens een stormachtige nacht gaf Curly het leven aan 5 kale kittens die al snel net als de moeder de gekrulde vacht ontwikkelden. Met de volgende generaties gebeurde net hetzelfde met dat verschil dat er ook langharige gekrulde kittens werden geboren. De eigenares, Linda Koehl, nam de katten mee naar een kattenshow en ontdekte daar dat ze een speciaal soort ‘Rex’ katten had. Enkele kwekers besloten heer te helpen en zo ontstond het officiele ras ‘La Perm’. De naam ‘La Perm’ komt van de Wishram stam traditie om Franse woorden te integreren in hun traditionele taal. De Wishram stam is een indianenstam van het Chinookras. De boerderij waar het LaPerm ras is ontstaan, ligt midden in het Chinook reservaat in Oregon.

Uiterlijk

De LaPerm komt zowel voor als korthaar, als Middellang en langhaar. De langhaar heeft een volle pluimstaart en de korthaar een meer stekelige, gegolfde staart. De staart is dikker aan de basis en toelopend naar de punt. De vacht kan variëren van een gegolfde vacht tot geringde krullen, kort en lang. De vacht is vrij zacht van textuur, echter elke vacht is uniek.

Sommige kittens worden kaal geboren, maar de meeste hebben kort, gegolfd haar bij de geboorte. Het gen dat de krullen bij de LaPerm veroorzaakt vererft dominant.

Het hoofd van de LaPerm is driehoekig met breed geplaatste oren en grote doordringende ogen. Langharige katten hebben pluimen in en achter de oren zoals zijn verre neef de Lynx.

De katers wegen tussen de 3 en 5 kilogram en de poezen tussen de 3 en 4 kilogram.

Karakter

LaPerms zijn dol op menselijk gezelschap en kunnen ook erg goed met kinderen overweg. Ideaal met andere katten en zeer speels.

Kleuren

Dit kattenras komt voor in alle kleuren en patronen.

Geschikt voor appartement?

Neen, deze kat houdt van de buitenlucht, klimmen in bomen en nachtelijke patrouilles.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Neen, deze sociale en aanhankelijke kat houdt er niet van om de hele dag alleen te zijn. Als u veel van huis bent, schaft u zich best een tweede kat aan om hem of haar gezelschap te houden.

Verzorging

De LaPerm behoeft weinig onderhoud. De vacht is te vergelijken met de vacht van een poedel. Dit ras ruift ook quasi niet. In plaats van te borstelen, geeft u dit ras best af en toe een bad.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill