Loeki

Loeki de Leeuw is een pop die van 1972 tot 2003 de reclame van de STER op de televisie opvrolijkte in korte filmpjes. Hij werd genoemd naar de bekende voetbal international Louis Biesbrouck (Loek). Vaak draaiden de filmpjes om Loeki's onhandigheid. Hij had nagenoeg geen tekst, maar zijn vaste kreet "Asjemenou" werd beroemd. In deze filmpjes speelden ook Welpie het kleine leeuwtje (alleen in de beginjaren), Piep de Muis, Roosje het leeuwinnetje, Guusje het kleine eendje en Filiep de blauwe olifant.

Joop Geesink (1913-1984) is de geestelijk vader van Loeki. Na zijn dood nam zijn dochter Louise het werk over. Zij begon in 1986 een Loeki-strip voor het kinderblad Okki.

Loeki was zo verbonden met de reclame op de publieke zenders dat de prijs voor de beste reclame naar hem vernoemd is: de Gouden Loeki. Tegenhanger hiervan is de Loden Leeuw voor de meest irritante televisiecommercial.

Loeki de Leeuw verscheen eind 2004 voor het laatst in de reclameblokken. Voor de STER waren de kosten van de productie en uitzending de reden om te stoppen.

litterkwitter
"Er werd mij verteld dat de trainingsprocedure met katten moeilijk was. Dat is het niet: de mijne had mij getraind in 2 dagen" - Bill Dana