Maine Coon

Herkomst

MaineCoon
© Nickj (CC3.0)

Er zijn veel verhalen over de oorsprong van dit ras. Dat de Maine coon een kruising zou zijn tussen een lynx en een wasbeer (‘raccoon’ in het Engels) is een fabeltje. Het meest romantische verhaal over deze kat, is dat van kapitein ‘Samuel Clough’ uit Maine, de Franse Koningin Marie-Antoinette en haar katten. Er zijn documenten bewaard gebleven dat tijdens de Franse Revolutie de kapitein meegewerkt zou hebben aan het smeden van complotten om de koningin naar de Verenigde Staten te krijgen. Er waren zes koninklijke langharige katten op het schip, die na de dood van Marie-Antoinette in Maine zijn gebleven en door sommigen worden gezien als voorouders van de Maine coon.

De realiteit is echter helemaal anders. De ‘Maine coon’ is een afstammeling van een aantal langharige huiskatten die door kolonisten uit Europa naar Amerika werden meegenomen. en die zich vermengd hebben met de in ‘Maine’ wonende katten. Hierna deed natuurlijke selectie de rest, waarbij de kat zich aanpaste aan het ruwe klimaat van Maine.

Er kunnen tot op de dag van vandaag nieuwe katten aan het fokbestand van de ‘Maine coon’ worden toegevoegd, met als voorwaarde dat deze kat daadwerkelijk uit Maine komt en op alle punten aan de fokstandaard van de Maine coon voldoet. Uniek voor het ras is dat het compleet gedocumenteerd wordt via een internationaal onderhouden on-line stambomendatabase zodat iedere eigenaar de afstamming tot de eerste "foundation" dieren in Maine en omstreken kan terugvinden (www.pawpeds.com)

Uiterlijk

Het kattenras ‘Maine Coon’ is het grootste (huis)kattenras ter wereld. Een volwassen kater kan tot 8-9 kg wegen.

De Maine Coon heeft ook een erg ‘wild’ uiterlijk, dit komt o.m. door de vaak gestreepte vacht in bruin of zilver en de pluimpjes op de oren..

De Maine coon word gekenmerkt door een halflangharige vacht met brede kraag rond de nek en vaak pluimpjes op de oren. In het najaar en winter is de vacht voller dan in de zomer. Het is een zware kat met een stevig skelet. Maine coons zijn met ongeveer drie jaar compleet uitgegroeid qua postuur en wegen dan gemiddeld tussen de 5 en 9 kilo voor katers en 4 tot 6 kilo voor poezen.

Karakter

De ‘Maine Coon’ is de ideale gezelschapskat. Ze zijn over het algemeen goed gehumeurd, intelligent, speels en ze zijn verdraagzaam met mensen en andere huisdieren.

Kleuren

Bestaan in alle natuurlijke kleuren, zoals bij de gewone huiskatten. Er zijn ook verschillende kleuren en vachttekeningen mogelijk.

Geschikt voor appartement?

Neen.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Het is een ras wat moeilijk alleen kan zijn, het heeft een maatje in de vorm van een andere kat nodig. Het zijn uitermate vriendelijke huisdieren met een groot sociaal besef naar andere huisdieren en mensen toe.

Verzorging

De Maine Coon heeft een halflangharige, zelfreinigende vacht, welke door een wekelijkse borstelbeurt eenvoudig in mooie conditie blijft. In de lente en zomer heeft de kat een ruiperiode, probeer de vacht voorzichtig te kammen, zodat deze niet beschadigd wordt. De vacht mag enkel gewassen worden met een speciale shampoo. Oren worden gereinigd met een speciale oorcleaner.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill