Manx

Herkomst

manxDit 'natuurlijke' ras ontstond enkele honderden jaren geleden op het Britse Isle of Man (vandaar de naam Manx of in het Latijn: Felis catus anura) en is één van de oudste kattenrassen in Europa. Over dit erg becommentarieerde ras doen er veel verhalen de rondes, één van de leukste is het verhaal dat Noach op zijn ark de kat per abuis zou staartloos hebben gemaakt door de deur dicht te slaan.

In werkelijkheid gaat het om een spontane mutatie waaruit kittens zonder staart of met een stompstaartje zijn voort gekomen.

Uiterlijk

De Manx lijkt met uitzondering van zijn staart het meest op de ons aller gekende huiskat:ronde kop, stevig, middelgroot, gespierd en voorkomend in de gekende huiskattenkleuren en –patronen. De volgende vijf staartlengtes zijn bekend:

  • Stumpy: Kort stompstaartje
  • Rumpy: Kompleet staartloze Manx
  • Rumpy Riser: drie heiligbeen wervels (stuitje)
  • Longy: Incomplete, verkorte staart
  • Tailed: Manx met volledige staart

Het gedeeltelijk of volledig ontbreken van de staart geeft deze kat in tegenstelling tot wat je zou verwachten geen evenwichtsproblemen. De Manx is een even goede klimmer en evenwichtskunstenaar als zijn soortgenoten in de andere rassen.

Het ras komt zowel in kortharige als langharige variëteit.

Karakter

De Manx is een rustige en zachtaardige kat die het goed kan vinden met andere katten en kinderen. Het zijn enorm speelse huisgenoten, maar op een rustige manier (niet zoals bijvoorbeeld de Siamees). De Manx hecht zich aan zijn favoriete persoon in het gezin en dat betekent dan ook dat de kat zijn persoon doorheen heel het huis en de tuin zal volgen, zich ’s avonds op zijn schoot zal nestelen. De Manx is een erg leergierige kat en men kan deze dieren dan ook allerhande trukjes leren zoals apporteren.

Kleuren

Alle natuurlijke huiskattenkleuren zoals die voorkomen bij de Europese korthaar. De oogkleuren komen voor in geel, groen, geelgroen.

Geschikt voor appartement?

Ja. Wegens zijn erg rustige karakter is deze kat het ideale gezelschap op een appartement.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Neen, de Manx is een erg sociaal dier dat er niet van houdt om lange tijd alleen te zijn.

Verzorging

De vacht van de manx heeft niet veel verzorging nodig. Eén à twee keer per week borstelen of kammen is voldoende. Regelmatig de oren nakijken en scherpe nagelpunten af en toe eens knippen.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill