Typisch aan de Munchkin zijn de karakteristieke korte pootjes. Dit unieke raskenmerk geeft de Munchkin een grappige uitstraling. Ondanks deze 'handicap' zijn leden van het ras energiek en speels en kunnen ze verrassend snel uit de hoek komen. De korte poten weerhouden Munchkins er niet van op meubels te springen, hoewel ze soms een etappe meer nodig hebben om op het hoogste punt te geraken.
De korte pootjes zijn een gevolg van een natuurlijke mutatie die in het ras werd geselecteerd. De mutatie heeft geen invloed op de andere beenderen van het lichaam zodat de Munchkin een normale lengte heeft. Ze komen voor in alle kleuren kunnen kort- of langharig zijn. De vachtverzorging bestaat uit een wekelijkse borstelbeurt.
Munchkins komen uitstekend overeen met andere huisdieren en kinderen en hebben een bovengemiddelde intelligentie.
Kruisingen met andere rassen zijn nog steeds toegelaten en zorgen voor een goede genetische diversiteit. Mede hierdoor zijn er ook weinig gezondheidsproblemen in het ras.
Er zijn in de loop van de geschiedenis verschillende meldingen geweest van katten met abnormaal korte poten. Men weet nu dat dit het gevolg is van een spontane natuurlijke mutatie.
De eerste gedocumenteerde melding kwam uit Groot-Britanië in 1944. Het was echter pas in 1983 dat de kattin Blackberry, een vondeling, werd gebruikt om het kenmerk over te geven naar een nageslacht. Blackberry en haar zoon Toulouse werden met huiskatten gekruist om een populatie kortpotige katten te verkrijgen.
Het kenmerk blijkt dominant over te erven (net zoals bij enkele hondenrassen, zoals de Teckel) wat betekent dat het gen maar van 1 ouder moet overgeërfd worden.
Sinds 1994 werd een fokprogramma gestart door de International Cat Association en het kat werd in 2003 officieel erkend door The International Car Association.