Musti

De Vlaamse tekenaar Ray Goossens (ook bekend van Plons, de gekke kikker) tekende in 1945 al het katje Musti maar het duurde tot 1968 voordat er een televisieprogramma van werd gemaakt. In enkele minuten werd er een kort verhaaltje vertelt met onderwerpen als de dierentuin, het circus, snurken, de brandweer, de tandarts, een computer, jarig zijn en leren goochelen. Samen met haar vriendjes Meneer Konijn, Mevrouw Schildpad, Egeltje en Meneer Hond beleefde zij deze avonturen.

Van Musti zijn in totaal 156 afleveringen gemaakt, die ook in Japan en Canada zijn uitgezonden.

In België was Musti al sinds 1968 op televisie te zien. De Vlaamse serie van Musti werd verteld door Rachel Frederix, die ook meer dan 50 voorleesboekjes over Musti schreef die werden uitgegeven door Standaard Uitgeverij. In België wordt de serie uitgezonden door Ketnet.

In Nederland was Musti pas in 1980 op televisie te zien. De Nederlandse serie van Musti werd verteld door Arnold Gelderman en Marijke Merckens. Aart Staartjes verzorgde de Nederlandse stemmenregie. De serie werd in het begin uitgezonden door de NOS (1980) en later door de KRO, waar de serie nog vele malen is herhaald.

De afbeelding van Musti verscheen op tal van voorwerpen, en in 1995 kreeg hij zijn eigen computerspel. Hoewel Goossens in 1998 is overleden, is Musti nog altijd springlevend. In de jaren '90 zijn 104 nieuwe afleveringen gemaakt, en in 2006 een 3D-reeks.

Zie ook onze Cats & Kids pagina.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill