Nebelung

Herkomst

nebelung
© Nebelung-wikimedia (CC3.0)
Meer dan honderd jaar geleden werden er blauwe kort- en langharige katten uit Rusland tentoongesteld. De kortharigen werden bekend onder de naam Blauwe Rus, maar de langharigen verloren hun aparte identiteit.

Tot in 1986 de kater Siegfried paarde met zijn langharige zuster 'Brunhilde'en zij langharige blauwe kittens ter wereld bracht.

De moeder van zowel Siegfried als Brunhilde, was een zwarte kortharige huiskat waarvan de vader op een zwarte angora leek. Zij werd gedekt door een kater die overeenkomsten vertoonde met een Blauwe Rus. Uit dit nest werden zes kittens geboren, waarvan een met halflanghaar, Siegfried. Siegfried was een bijzondere kat, hij bezat de kenmerkende eigenschappen van een Blauwe Rus, echter gecombineerd met halflanghaar.

Enige tijd later kreeg Elsa nog een nest van dezelfde vader. Hieruit werden zeven kittens geboren. Twee van deze kittens hadden halflanghaar waarvan de ene zwart en het andere poesje, Brunhilde, blauw was gekleurd.

In 1995 ontdekt men een Russische Nebelung, geboren uit twee Blauwe Rus ouders. Dit bevestigd het vermoeden dat de Nebelung net zo natuurlijk is als de Blauwe Rus. Door het feit dat het langhaargen recessief is komt het echter zelden tot uiting.

De Nebelung wordt erkend door de TICA, TCA, WCF en de onafhankelijke kattenverenigingen in Nederland en België. Op dit moment zijn er Nebelung verkrijgbaar in België, Nederland, Engeland, de Verenigde Staten, Rusland en Duitsland.
Ook wordt de Blauwe Rus gebruikt voor het verbreding van het ras

Uiterlijk

De standaard voor de Nebelung lijkt op die van de Blauwe Rus, met de eis voor hetzelfde lenige type, dezelfde zilveren tipping en een halflangharige versie van de kenmerkende dubbele vacht. De oren zijn hoog geplaatst, de ogen amandelvormig groen en het profiel is hoekig.

Karakter

De 'Nebelung' is een levendige, aanhankelijke, speelse en intelligente kat. Het is wel een kat die graag gezelschap heeft van de mens of van een soortgenoot.

Kleuren

Blauwgrijs. De kleur kan variëren van licht-, midden-, of donker blauw.

Geschikt voor appartement?

Ja, dit is de ideale kat om binnen te houden.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Neen. De Nebelung heeft graag het gezelschap van mensen en soortgenoten.

Verzorging

Het onderhouden van de vacht valt ondanks de lengte mee. Af en toe borstelen is aan te raden, maar dit hoeft niet dagelijks.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill