Home » Kattennieuws » Belg geeft jaarlijks 186 euro uit aan huisdier

Belg geeft jaarlijks 186 euro uit aan huisdier

De Belgen gaven in 2004 757 miljoen euro uit aan huisdieren. Dat blijkt uit cijfers van het Huishoudbudgetonderzoek van de FOD Economie, algemene directie Statistiek en Economische Informatie. Per huishouden komt dat neer op een gemiddelde van 186 euro per jaar. Vlamingen geven vooral geld uit aan de aankoop van honden of aan de verzorging van hun dieren, terwijl Walen het vooral spenderen aan dierenartsen en aan de aankoop van honden- of kattenvoer.

Katten en honden

In 2004 telde België dubbel zoveel katten (1.954.000) als honden (1.064.000). Het reële aantal honden en katten ligt evenwel hoger, want de viervoeters in dierenasielen, pensions en dierenwinkels zijn niet meegerekend, net als de zwerfdieren. Een gezin op vijf bezit minstens één hond en een op vier minstens één kat.

Kinderen

Gezinnen zonder kinderen houden vaak beduidend meer honden en katten dan gezinnen met kinderen. Ook armere gezinnen hebben doorgaans meer honden en katten. Bij gezinnen waar veel gezinsleden uit gaan werken, ligt dan weer minder vaak een hond of kat onder tafel.

Voeding

In totaal besteedden de Belgen in 2004 757 miljoen euro aan hun huisdieren. De grootste uitgavenpost is kattenvoeding (183 miljoen euro in 2004), gevolgd door hondenvoeding (179 miljoen euro in 2004). Daarnaast ging er 136 miljoen euro naar dierenartsen, 87 miljoen euro naar artikelen voor huisdieren (hokken, manden, aquaria, leibanden...) en 77 miljoen euro naar dierenpensions en dierenverzorging. Aan de aankoop van honden werd 22 miljoen euro gespendeerd en aan de aankoop van andere dieren 12 miljoen euro.

Vlamingen

Vooral Brusselaars en Vlamingen geven geld uit aan de aankoop van een hond en aan de verzorging van dieren. Brusselaars en Walen geven het meest uit aan de dierenarts. Wat de aankoop van honden- en kattenvoer betreft, zijn de Walen de koplopers. (belga/hln)

Bron : www.demorgen.be 31/0707

instagram kattenvrienden

"Er werd mij verteld dat de trainingsprocedure met katten moeilijk was. Dat is het niet: de mijne had mij getraind in 2 dagen" - Bill Dana