Home » Kattennieuws » Ook voor pussies

Ook voor pussies

Upload Cinema is behalve in Amsterdam nu ook te zien in Rotterdam en Den Haag. Thema van maandag 2 november: de kat op het web.

Kattenliefhebbers kunnen hun hart ophalen aanstaande maandagavond. Upload Cinema, de filmclub die webvideo's laat schitteren op het bioscoopscherm, wijdt deze avond geheel en al aan het eigenzinnige huisdier. Onder de titel Pussy Galore krijgt de bezoeker anderhalf uur lang kattenfilmpjes voorgeschoteld. Met poezen die zich uiterst merkwaardig voor én achter de camera gedragen, ongrijpbare ‘alien big cats' die zich nooit laten zien wanneer je ze zoekt, mensen die katten zijn geworden, en niet te vergeten kitlers (cats that look like Hitler).

De kat is een online fenomeen, weet Bright-hoofdredacteur Erwin van der Zande, de bedenker van het thema Pussy Galore. 'Internet is het beste wat poezen ooit is overkomen', zegt hij. 'Er circuleren meer filmpjes van poezen dan van kinderen op het net, en de reacties aangaande al dan niet vermeend misbruik zijn ongemeen fel. Dondert niet hoeveel onthoofdingen en andere gruwelijkheden je op internet kunt zien; als een kat wordt mishandeld, breekt de hel los.'

Aan de geschiedenis van katten op het web kun je de geschiedenis van internet zelf aflezen, volgens Van der Zande. 'Het is in feite een spiegel van de populaire cultuur op internet. Van de nieuwsgroepen midden jaren negentig via de knullige Java-animaties en de eerste websites tot aan het rondsturen van plaatjes en de komst van YouTube. Er is zelfs een kat in Japan, Maru, met een eigen blog.'

Precies een jaar geleden werd Upload Cinema gelanceerd door geestelijk vader en moeder Dagan Cohen en Barbara de Wijn. Elke eerste maandag van de maand wordt volgens een bepaald thema een avondvullend programma van curieuze webvideo's aangeboden. Het publiek zorgt zelf voor de invulling door vooraf filmsuggesties (links) in te sturen via uploadcinema.net.

De voorstelling is tegelijkertijd te zien op maandagavond 2 november in de filmtheaters: De Uitkijk Amsterdam, Cinerama Rotterdam en Filmhuis Den Haag.

Bron: bright.nl

instagram kattenvrienden

"Een hond is proza, een kat is een gedicht" - Jean Burden