Home » Kattennieuws » Katten steriliseren tegen overbevolking in asielen

Katten steriliseren tegen overbevolking in asielen

Om de overbevolking aan katten in de asielen terug te dringen, moeten meer katten gesteriliseerd worden. De dienst Dierenwelzijn van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid wil katteneigenaars daarvoor sensibiliseren en verspreidt deze zomer de affiche en brochure "Steriliseren=Beschermen" via dierenartsen, gemeenten, asielen en dierenorganisaties.

Jaarlijks stijgende populatie

Jaarlijks stijgt de Belgische kattenpopulatie met 6 procent. "Het aantal katten dat in asielen belandt, schommelt van jaar tot jaar, maar blijft onaanvaardbaar hoog", stelt de dienst Dierenwelzijn. Het afgelopen jaar werden 35.828 katten opgevangen. Daarvan liet men 15.161 katten inslapen omdat voor hen geen nieuwe eigenaar werd gevonden.

Snelle voortplanting

De oorzaak van de overvloed aan katten ligt in hun heel snelle voortplanting. Een kattenpaar kan makkelijk acht jongen per jaar voortbrengen, wat na drie jaar neerkomt op een kroost van 200 kittens. Steeds meer Belgische gemeenten brengen zwerfkatten niet langer naar een asiel, maar steriliseren ze en laten ze daarna opnieuw vrij. Toch heeft dit geen echt effect op de overbevolking in de asielen. "Het zijn dus in de eerste plaats de katteneigenaren zelf die mee kunnen helpen door hun kat te laten steriliseren", meent Dierenwelzijn.

Brochure

In de brochure "Steriliseren=Beschermen" die de dienst Dierenwelzijn verspreidt, worden verschillende "contraceptiemethoden" voor de kat voorgesteld. Een affichecampagne ondersteunt de brochure. (belga/hln)

instagram kattenvrienden

"De waarheid over de kat hoort men van de muizen." - Henry Ford