Home » Kattennieuws » Katten krijgen stille patiŽnten weer aan het praten in Halsteren

Katten krijgen stille patiŽnten weer aan het praten in Halsteren

Op de gesloten afdeling van GGZ locatie De Lake in Halsteren werken ze sinds kort met katten. Psychiatrische patiŽnten mogen de katten aaien of met ze spelen. Het is een proefproject van Stichting Zorgdier. Volgens de GGZ slaat het aan. PatiŽnten die lange tijd niets zeiden of zich met niemand wilden bemoeien, worden door de katten weer socialer. Ook knappen ze zichtbaar op.

Katten zijn volgens Jan van Summeren van Stichting Zorgdier uitermate geschikt om psychiatrische patiŽnten 'te prikkelen'. "Een kat reageert ook veel beter dan een hond op stemmingswisselingen van een psychiatrisch patiŽnt. Honden hebben een baas nodig, katten gaan veel meer hun eigen weg. En die zelfstandigheid prikkelt veel patiŽnten." Van Summeren heeft met Stichting Zorgdier vooral ervaring met de inzet van huisdieren bij eenzame ouderen. Maar dieren meenemen achter de deuren van een gesloten afdeling, is iets nieuws.

Op de GGZ locatie De Lake in Halsteren wordt sinds begin dit jaar het proefproject met de katten gehouden. Een paar keer per maand worden in een recreatieve ruimte katten op een tafel gezet. Daaromheen zitten de patiŽnten, die met de katten kunnen spelen en de dieren kunnen aaien. "Dieren in de zorg zijn vaak honden, zoals blindengeleidehonden. In de psychiatrie gebruiken ze bijna geen dieren, laat staan katten. Daarom is de samenwerking met GGZ Westelijk Noord-Brabant zo uniek", aldus Van Summeren.

"Je merkt dat patiŽnten helemaal opbloeien", vertelt activiteitenbegeleidster Els Bandt. "Veel patiŽnten hebben zelf ooit katten gehad en dat geeft weer iets om over te praten. Niet alleen met de begeleiders, maar ook met elkaar." Volgens Bandt zijn de activiteiten met de katten daarom een meerwaarde voor de patiŽnten.

Stichting Zorgdier is afhankelijk van vrijwilligers en hun huisdieren. De dieren moeten verschillende trainingen doorstaan voordat ze kunnen worden ingezet. "Dit lange traject schrikt helaas nog mensen af", zegt Van Summeren. "Daarom is er een groot tekort aan vrijwilligers, die met hun dieren deze zorg kunnen verlenen." Ondanks het tekort, zijn er toch plannen om het project met katten ook op andere GGZ-locaties te introduceren. Van Summeren: "Het project is een succes en dat zien ze bij de GGZ ook, maar het leunt helemaal op vrijwilligers. Daarom starten we de komende maanden een wervingscampagne, zodat we dit mooie werk ook op andere gesloten afdelingen kunnen gaan doen."

Bron: omroepbrabant.nl

instagram kattenvrienden

"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill