Home » Kattennieuws » Kattenmummies in Leiden

Kattenmummies in Leiden

In het oude Egypte eindigden niet alleen farao’s en andere bobo’s als mummie, maar ook dieren. Veel dieren waren heilig voor de Egyptenaren en verdienden een eervolle begrafenis, net als farao’s. Of het waren offers aan andere goden, of ze moesten mee als voedsel voor de overledene. Van kat tot aap, vis tot ibis, slang tot lam, krokodillen en zelfs een baviaan: in Leiden zijn ze als mummies te zien. In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is vanaf donderdag 24 april tot 1 maart de tentoonstelling ‘Dierenmummies’ te zien. Op vertoon van het ene kaartje hebben kinderen tot en met 31 december gratis toegang tot het andere grote museum in Leiden: Naturalis.

Er zijn meer dan 50 mummies van ruim tweeduizend jaar oud te zien, maar ook röntgenbeelden, CT-scans, spellen en films. Kinderen kunnen met een computerspel een mummie maken van een virtuele kat. Egyptische dierenbeelden, afbeeldingen op reliëfs en papyri, opgezette dieren en skeletten maken het overzicht van de dierenwereld van de farao’s compleet. In een ‘mummificatietent’ wordt verteld waarom in het oude Egypte dieren werden gemummificeerd. Iedere zondag zijn er familierondleidingen, er is een gratis ’Dierenroute’ over de vaste presentatie ‘Egyptenaren’ en in de schoolvakanties vinden activiteiten voor jong en oud plaats.

Bron: eropuit.blog.nl

instagram kattenvrienden

"Een kat heeft 40 miljoen haren: 5 miljoen op de rug, 10 miljoen op de buik en 25 miljoen op je bankstel." - Midas Dekkers