Home » Kattennieuws » Huiskatten ook s nachts lui

Huiskatten ook 's nachts lui

Vele huiskatten zijn effectief de grote luiwammesen die ze lijken te zijn. 's Nachts is de gemiddelde kat amper 3 procent van de tijd actief.

Weinig mensen weten wat hun katten ’s nachts uitspoken. Sommigen gaan ervan uit dat hun troetels de hele nacht in de weer zijn om muizen en ander ongedierte te verdelgen. De wetenschappelijke realiteit schetst helaas een ander beeld.

Een verslag in de Journal of Wildlife Management stelt onomwonden dat de meeste huiskatten ook ’s nachts grote luieriken zijn. Het inzicht is gebaseerd op een analyse van de nachtelijke verplaatsingen van 42 volwassen katten in de Verenigde Staten.

De meeste katten die in mensenhanden waren, bestreken een territorium van gemiddeld minder dan 2 hectaren. Dat is nog altijd een aantal tuinen ver, maar toch veel minder dan men geneigd zou zijn te denken op basis van het zwerverskarakter dat veel katten aangemeten krijgen.

Het wordt helemaal erg als je het cijfer leest van de verhouding van de nacht waarin een huiskat actief was: gemiddeld amper 3 procent van de tijd. De rest van de nacht brachten ze door zoals overdag: luierend.

Ter vergelijking: er werd ook een aantal verwilderde katten gevolgd, die geen mensen ter beschikking hadden om voor hun overleving op terug te vallen. Die bestreken een leefgebied dat meer dan 500 hectaren groot kon zijn – dat is gigantisch, zeker in vergelijking met wat de verwende huiskatten ervan bakten.

Ze konden zelfs ver van menselijke bewoning hun gang gaan, terwijl geen enkele huiskat ooit verder dan 300 meter van menselijke structuren opgemerkt werd.

Onze katten zijn verwende mormels.

Bron: knack.be

instagram kattenvrienden

"Er zijn twee manier om te ontsnappen aan de ellende van het leven: muziek en katten." - Albert Schweitzer