Home » Kattennieuws » Verzorging van je huisdier kost jaarlijks een maandloon

Verzorging van je huisdier kost jaarlijks een maandloon

Een huisdier is niet voor even, maar voor je hele leven. Het is een populaire slagzin die gebruikt wordt om mensen te waarschuwen voor de gevolgen van een huisdier op lange termijn. Eén daarvan is het financiële kostenplaatje, want de levenslange verzorging van een hond of kat kost al gauw 20.000 euro.

Dat werd duidelijk na een onderzoek van de Britse supermarktketen Sainsbury's, die ook een groot assortiment voor huisdieren verkoopt. Zij kwamen tot de conclusie dat de levenslange verzorging van een hond zo'n 19.600 euro kost, terwijl de zorg voor een kat zelfs oploopt tot 20.000 euro. Jaarlijks komt dat neer op ongeveer 1.375 euro, zonder hierbij rekening te houden met de aankoopprijs van je huisdier.

En volgens het onderzoek zal die kost door de huidige inflatie alleen maar hoger worden. Wanneer je vandaag bijvoorbeeld een puppy zou kopen, kan de jaarlijkse kost op het einde van zijn leven makkelijk 20 procent gestegen zijn, tot zo'n 1.650 euro. Dat brengt het totale levensonderhoud op ongeveer 21.500 euro.

Het onderzoek toonde aan dat de voeding van je hond 33,7 procent van de totale kost inneemt, terwijl dat bij katten gemiddeld 41 procent is. Bij honden gaat dan weer 15 procent naar het betalen van de veearts, bij katten is dat zo'n 13 procent.

Helen Williams, hoofd van Sainsbury's huisdierenafdeling: "Het zorgen voor een hond of kat is sowieso een grote financiële verbintenis. Bovendien kunnen de kosten escaleren als het dier ouder wordt of ziek wordt. Denk daar dus goed over na voor je een dier in huis neemt."

Waar gaat het geld naartoe?
  Per hond per jaar Per kat per jaar
Eten 463 euro 486 euro
Speelgoed en cadeautjes 140 euro 112 euro
Oppas 147 euro 152 euro
Verzorging 284 euro 194 euro
Dierenarts en medicatie 206 euro 155 euro
Vakantieverblijf 135 euro 96 euro
Totaal per jaar 1.375 euro 1.195 euro
instagram kattenvrienden

"Ziet u, telegraafkabels zijn een soort hele lange kat. Als je in New York aan zijn staart trekt, miauwt hij in Los Angeles. Begrijpt u dat? En een radio werkt op precies dezelfde manier. Het enige verschil is, dat er geen kat is." - Albert Einstein