Home » Kattennieuws » Red de wereld, dood een kat!

Red de wereld, dood een kat!

Moeten er een kattenwet komen die bepaalt dat elk gezin maximum ťťn poes mag houden? Of moeten katers wettelijk gecastreerd worden? Het lijken zware maatregelen, maar ze zouden wel een zegen zijn voor de natuur. Een bioloog trekt ten aanval tegen de poezen.

De wetenschapper onderzocht hoeveel dieren sterven in de kaken en klauwen van onze schattige katten. Schrik niet: in Groot-BrittanniŽ sneuvelen elk jaar 5 miljoen reptielen en amfibieŽn, 27 miljoen vogels en 57 miljoen kleine zoogdieren (muizen e.d.). In de V.S. gaan de aantallen al boven de 100 miljoen vogels en meer dan 1 miljard kleine zoogdieren. Katten zijn roofdieren, en zeker in onze steden, waar in de drukstbevolkte delen tot 100 katten per vierkante kilometer wonen, is de schade groot.

De bioloog (Michael Calver uit AustraliŽ ) wil het debat openen over de impact van huisdieren. Hij beseft dat het thema gevoelig ligt, maar uit voorzorg zouden we best nu al alle katers steriliseren, zegt hij. Door het overwicht aan katten is het ecosysteem in gevaar, en in stedelijke omgevingen zijn al 10% van de diersoorten uitgestorven door die lieve poesjes... De bioloog suggereert nog andere oplossingen: kragen rond de kattenhals zouden hen beletten om te jagen, of halsbandjes die een piepgeluid uitsturen kunnen meer dan de helft van de prooien tijdig wegjagen. Michael Calver hoop alvast dat kattenbaasjes zich bewust worden van het probleem en hun schatten zoveel mogelijk binnenhouden.

Bron: maks.be

instagram kattenvrienden

"Katten zijn erop gericht om ons te leren dat niet alles in de natuur een reden heeft." - Garrison Keillor