Home » Kattennieuws » Eerherstel voor de Helmondse kat?

Eerherstel voor de Helmondse kat?

De kat als hèt symbool voor Helmond. Burgemeester Fons Jacobs, de in Helmond opgegroeide Europarlementariër Toine Manders en muzikant Frans van Daal zien het helemaal zitten.

"Of je het nu wilt of niet, de kat is onlosmakelijk met Helmond verbonden", zegt Jacobs. "Dan kun je dat beter proberen benutten in plaats van het alleen als een bedreiging te zien."

Dat benutten wil de burgemeester overigens op persoonlijke titel, want hij kreeg voor zijn idee niet bij alle wethouders de handen op elkaar. De kat doet sommigen teveel denken aan het donkere verleden van de stad, aan de tijd dat volgens overlevering in veel arbeidersgezinnen uit pure armoede de kat in de pan verdween.

Of dat ook daadwerkelijk op grote schaal gebeurd is, valt te betwijfelen. Maar het verhaal is hardnekkig en de Helmonders hebben er de bijnaam 'kattenmeppers' aan overgehouden. Toen de in Eindhoven opgegroeide Jacobs als kleine jongen naar de slager werd gestuurd om een konijn te kopen, moest hij er eentje meenemen met de kop er nog aan. "Dan weet je zeker dat het geen Helmonds konijn is, zei mijn moeder. Een kat dus."

Maar de kat is juist een prachtig beest, vindt Jacobs. Hij is veelzijdig, onvoorspelbaar, trots, heeft negen levens en komt altijd op z'n pootjes terecht. "Dat past dus uitstekend bij onze stad", zegt de burgemeester. "Helmond heeft de armoede van vroeger overwonnen, is vitaal, dynamisch en gaat nooit verloren."

Zaterdag gaan Jacobs, Manders en Van Daal samen met pianist Bram Bosmans de studio in om een ode aan de kat op te nemen. Jacobs en Manders nemen een deel van de kosten van het plaatje voor eigen rekening. Ze schreven ook mee aan de tekst van het lied. Los van die ode neemt het kwartet ook nog een meer carnavalesk lied op. Want het is niet de bedoeling dat de kat slechts een carnavalssymbool wordt. "De kat moet een icoon worden voor de stad, net als het kasteel en Brandevoort."

Bron: ed.nl

instagram kattenvrienden

"Een kat heeft 40 miljoen haren: 5 miljoen op de rug, 10 miljoen op de buik en 25 miljoen op je bankstel." - Midas Dekkers