Home » Kattennieuws » Slechts een op de vijf katten geregistreerd en ge´dentificeerd

Slechts een op de vijf katten geregistreerd en ge´dentificeerd

Slechts een op de vijf levende katten in BelgiŰ is geregistreerd en ge´dentificeerd met behulp van een elektronische chip. Bijgevolg is de stijgende kattenpopulatie in ons land almaar minder te controleren. Dat stelde ID Chips vzw, beheerder van een databank met de gegevens van dieren met een chip.

In 2009 werd de totale kattenpopulatie geschat op 1,84 miljoen. Momenteel dragen in BelgiŰ slechts 80.000 katten een chip rond hun nek. Dat zoveel dieren niet identificeerbaar zijn, stelt allerlei problemen, zegt Michel Schoffeniels, secretaris van ID Chips.

Met een identificatiesysteem kunnen zieke dieren opgespoord worden. "Een zieke kat kan verzorgde katten besmetten", aldus Schoffeniels. "Zieke dieren hebben ook een impact op andere dieren waarmee katten zich voeden, zoals vogels en muizen."

In de steek laten Een transpondersysteem kan ook de kattenbaasjes meer responsabiliseren, waardoor ze hun huisdieren minder snel in de steek laten, zo meent Schoffeniels. Een ander voordeel van een identificatiesysteem is dat verloren katten makkelijker terug aan de ongelukkige eigenaar bezorgd kunnen worden.

Van 1 tot 30 november organiseert ID Chips een sensibiliseringscampagne.

ID Chips vzw beheert in ons land een databank met de gegevens van tienduizenden dieren die met een elektronische chip ge´dentificeerd zijn en hun eigenaars. De organisatie is in BelgiŰ bevoegd voor het afleveren van Europese paspoorten voor katten en fretten, die sinds oktober 2004 verplicht zijn voor dieren die met hun eigenaars reizen.

Bron: hln.be

instagram kattenvrienden

"Katten zijn erop gericht om ons te leren dat niet alles in de natuur een reden heeft." - Garrison Keillor