Home » Kattennieuws » Noem je kat of hond geen huisdier, maar levensgezel

Noem je kat of hond geen huisdier, maar levensgezel

De termen huisdier, beest en baasje zijn niet meer van deze tijd. Ze doen de huidige relatie tussen katten, honden en mensen geen recht. Wetenschappers vragen in een opmerkelijk pleidooi om andere woorden te hanteren………

Heel wat onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten zijn het erover eens: de term huisdier is ronduit beledigend. Ze wijzen erop dat woorden als huisdier, beest en baasje de relatie tussen mens en dier tekort doen. Deze woorden stammen nog uit de tijd dat mensen en dieren nog niet zo vredig naast mekaar leefden. Tegenwoordig hebben mens en dier een heel andere verhouding, zeker als het gaat over gedomesticeerde dieren.

Hoe we onze hond of kat dan voortaan moeten noemen? De onderzoekers opteren voor compagnon of levensgezel. Ook de term wilde dieren moet afgeschaft. Ze stellen voor om hen ‘vrije dieren te noemen. Wild zou een te negatieve bijklank hebben. Alleen als we deze oeroude termen loslaten, kunnen onderzoekers op een objectieve manier nadenken over de relatie tussen mens en dier.

Zo en nu ga ik even mijn levensgezel een bak pens voorzetten.

Bron: relatie.blog.nl

instagram kattenvrienden

"Voor een muis is een kat een leeuw." - Albanees spreekwoord