Home » Kattennieuws » Spinnende kat heeft zelfde aanpak als huilende baby

Spinnende kat heeft zelfde aanpak als huilende baby

Engelse wetenschappers hebben onderzocht of katten een speciaal geluid maken voor de vorm van aandacht die ze vragen. Hun methodes blijken overeen te komen met die van baby's.

Katten zijn de enige katachtigen die kunnen spinnen tijdens het in- én uitademen.

Er bestaan veel theorieën over het spinnen van katten, maar de algemene opvatting is dat het uiting van tevredenheid en vriendschap betreft.

Wetenschappers van de Universiteit van het Zuid-Engelse Sussex namen spingeluiden op van tien verschillende katten en legden die voor aan vijftig respondenten.

In sommige situaties hadden de katten die op tape stonden honger, in andere situaties spinden ze omdat ze lekker in hun vel zaten.

De deelnemers aan het onderzoek moesten bij het horen van de geluiden aangeven of het geluid hulpbehoevend of aandachtvragend klonk en het ze aanzette tot een reactie, of dat het geluid prettig overkwam.

Vooral katteneigenaren konden de twee spingeluiden goed van elkaar scheiden.

De onderzoekers van Sussex legden de geluiden onder een geluidmeter en merkten op dat de aandachtvragende kat tot een frequentie van 220 tot 520-hertz kwam, terwijl een spinnende kat doorgaans veel minder hertz haalt.

Babygehuil kent hetzelfde patroon. Zij reiken in de fase dat ze aandacht nodig hebben tot 300 tot 600 hertz.

Bron: nu.nl

instagram kattenvrienden

"Er zijn twee manier om te ontsnappen aan de ellende van het leven: muziek en katten." - Albert Schweitzer